Общинска администрация Ловеч / Република България

Център за услуги
и информация:

068/ 688 381
[email protected]

Община Ловеч

Официален уеб сайт

Проведоха генерална репетиция на възстановката на Освобождението на Ловеч

Генерална репетиция на историческата възстановка на Освобождението на Ловеч от османско иго бе проведена в събота край езерото в парк „Стратеш“. Над сто са участниците в грандиозната жива картина, която ще се представи  утре, 20 август, неделя, от 10:30 ч.
Участниците близо три часа проиграваха движението на основните военни части и финала на възстановката. В последната сцена пленените турски чакат да бъдат отведени като военнопленници, а руските войници викат „Ура!“ и стрелят във въздуха   от радост. Сред основните акценти е героичната саможертва на ловчалията Цачо Шишков. В зрелищната  участват представители от 22 клуба при Национално дружество „Традиция“ от цялата страна.
Репетицията бе проследена от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова.Събитието е част от програмата на Община Ловеч, Регионален исторически музей, Регионална библиотека и Художествената галерия за честване на 140-годишнината от Освобождението на Ловеч и установяване на местно управление.
Същевременно в Ловеч вече пристигна официална делегация за празника, водена  от кмета на Лотошино, Русия, Екатерина Долгасова. Тук са вече и представителите на група „Душа“, които ще вземат участие в празничния концерт на 22 август.
През следващите три дни Ловеч е наситен с множество изяви по повод годишнината от Освобождението на Ловеч и установяване на местно управление.