Общинска администрация Ловеч / Република България

Център за услуги
и информация:

068/ 688 381
[email protected]

Община Ловеч

Официален уеб сайт

Ръководството на Община Ловеч се включи в шествието-поклонение до лагера за политзатворници „Слънчев бряг“

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се включи днес в шествието-поклонение пред паметта на жертвите в лагера  "Слънчев бряг", като за пореден път измина маршрута заедно с гражданите до каменната кариера край Ловеч. На мястото, където е бил лагерът за политически затворници, дойдоха граждани, представители на десни партии и организации на репресираните българи.
„Община Ловеч прави и ще прави всичко възможно, за да се разкрива истината за това минало чрез кръгли маси, пресконференции, дискусии, прожекции, с представяне на факти от научна историческа гледна точка. Няма да позволим омразата да ни води, бурените на омразата да обземат това място“, изтъкна в словото си Корнелия Маринова, която е първият кмет на Ловеч, който почита паметта на жертвите. Тя призова институции и асоциации да работят повече с младите хора, за да се знае историята. В началото на поклонението Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение със свещеници отслужи панихида за загиналите.
На поклонението, както всяка година, дойде и един от малкото останалите  живи днес лагеристи Кольо Вутев (77 г.) от село Торос. Като 19-годишен младеж той по случайност се е спасил от тежкия режим, защото бил спортист. Бай Кольо изрази съмнения, че загиналите са само 155 души, както е по документи – според него са много повече.
В памет на жертвите бяха поднесени венци и цветя от присъстващите. Ръководството на Община Ловеч в лицето на кмета Корнелия Маринова и председателя на Общинския съвет Петър Цолов също поднесоха венец пред паметната плоча.
Шествието се провежда за 28-ми пореден път и се организира от СДС – Ловеч.
Лагерът край Ловеч е съществувал под името трудова група поделение 0789 на "Въдворяване и Изселване", отдел към МВР в Ловеч в периода 1959-1962. Името му „Слънчев бряг“ препраща към черноморския курорт и е използвано садистично от комунистическите власти като заплаха и предупреждение срещу онези, които са дръзнали да надигнат глава срещу режима на Тодор Живков.
В потвърждение на своята политика в петък вечерта Община Ловеч беше организирала среща-разговор с журналиста  Христо Христов на тема „Защо е важно да не забравяме жертвите на тоталитарните режими?“ В камерната зала на театъра бе показан филмът “Секретното дело за лагерите”. След прожекцията се проведе дълъг разговор между журналиста и присъстващите граждани, което показа необходимостта от подобни събития.
Дни преди шествието до „Слънчев бряг“ Община Ловеч постави три информационни табели по пътя към паметното място, за да се стига по-лесно до каменната кариера.