Кмет на общината
Зам. кмет
Зам. кмет
Зам. кмет
Секретар
Expand Общинска администрация
Структура
Кметове на Ловеч
Консултативни съвети
Expand Документи
Публичен регистър
Заповеди
Институции
Почетни граждани
Символи на Ловеч
Антикорупция
Бързи връзки
Контакти
Сертификати
 
 
 
 
Skip portletPortlet Menu
Почетни отличия на град Ловеч 

Почетните отличия на град Ловеч – статуетки и барелефи се връчват съгласно утвърдените от Общински съвет статути. Те са с художествена стойност, изработени от различни материали, в различни форми и размери и с вградено изображение на герба на град Ловеч.

 

1. Статуетка "Ловешка крепост"

 

Статуетка Ловешка крепост

 

При удостояване със званието “Почетен гражданин на  град Ловеч“се връчва статуетка "Ловешка крепост". Тя е символ на началото на Втората българска държава .


2. Статуетка „ Ловешки меч”

 

Статуетка Ловешки меч


     Ежегодната персонална награда „Ловешки меч“ се присъжда за стойностни постижения в областта на културата и се връчва от Кмета на Община Ловеч на тържествена церемония по повод 24 май „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост”.

     В конкурса за ежегодната персонална награда „Ловешки меч“ могат да бъдат номинирани отделни творци с принос в културния живот на общината в следните области:        

- литература
- театрално изкуство
- музика
- танцово изкуство
- изобразителни изкуства
- журналистика


3. Статуетка “Спортист на годината”

 

Статуетка Спортист на годината

 

Ежегодната награда – статуетка „Спортист на годината” се присъжда за значими постижения в областта на спорта – на спортисти от регистрирани ловешки спортни клубове.  Целта на наградата е признание за значими постижения в областта на спорта. Организатор е  Община Ловеч. Съорганизатор: СБЖ – Дружество Ловеч. Връчва се  в  края на м. декември на тържествена церемония.

                                    
4. Статуетка „Бизнесмен на годината” и „Инвеститор на годината”

 

Статуетка Бизнесмен на годината и Инвеститор на годината

 

 - Ежегодната  награда за най-добър бизнесмен – статуетка „Бизнесмен на годината”се връчва за принос в развитието на икономиката в Община Ловеч. Наградата се присъжда за постижения през предходната година. Класирането се извършва на основание постигнатите количествени и качествени показатели.Право на участие в класацията за годишната награда имат всички фирми осъществяващи дейност на територията на Ловешка община, както и физически лица.
Наградата  се връчва в следните категории:
 - малки предприятия – до 50 работници на трудов договор и годишен оборот до 5 млн. лв.
 - средни предприятия – до 250 работници на трудов договор и годишен оборот до 15 млн. лв.
 - големи предприятия – над 250 работници на трудов договор и годишен оборот над 15 млн. лв.

Организатор е Община  Ловеч. Съорганизатор е Стопанска камара – Ловеч. Наградата се връчва на тържествена церемония до 20 май.

Ежегодната награда за принос в развитието на икономиката в Община Ловеч – статуетка „Инвеститор на годината” се присъжда за направени инвестиции през предходната година. Право на участие в класацията за годишните награди имат всички фирми осъществяващи дейност на територията на Ловешка община. Класирането на кандидатите се извършва от комисия на основание постигнатите количествени и качествени показатели за текущата календарна година.
Организатор е Община  Ловеч. Съорганизатор е Стопанска камара – Ловеч. Наградата се връчва на тържествена церемония до 20 май..
 
5. Барелеф "Св. Св. Кирил и Методий"

 

Барелеф Св.Св.Кирил и Методий

 

Той се връчва два пъти в годината. На 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост и на 1 ноември - Ден на народните будители. Целта на наградата е Духовното стимулиране и приобщаване на дейците на образованието, науката и дарителството в хуманитарната сфера към националните и световни ценности и традиции.
 Награждаването за област „образование” се провежда на тържествен ритуал  по повод 24 май , а награждаването за областите „наука” и „дарителство” – на 1-ви ноември.
Организатор е Община Ловеч. Съорганизатори са:
 -  Съюз на  учените в България - клон Ловеч;
 -  Културни институти в община Ловеч
 -  Неправителствени организации;
 - „Общински Съюз на работодателите в системата на народната просвета в България” – Ловеч;
 - „Общинско Сдружение на директорите в средното образование в Република България” – Ловеч;
 - Общински   синдикат  на Съюза на българските учители към КНСБ – Ловеч;
 - Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” – Ловеч.

 

6. Барелеф "Св. Иван Рилски"

 

Барелеф Св.Иван Рилски

 

Ежегодната награда за заслуги на медицинско лице  при живото спасителни действия и лечение на болни граждани - барелеф "Св.Иван Рилски". Целта на наградата е признание за постигнат професионален принос в областта на здравеопазването.
Наградата се присъжда за периода от 15 септември  на предходната година  до 15 септември на годината на връчване. Организатор  е Община Ловеч. Съорганизатори са съсловни организации в системата на здравеопазването и Регионален  център по здравеопазване. Наградата се връчва на тържествена церемония на 19 октомври – ден на Св. Иван Рилски.

   

 

 
 
 
Дата на публикуване: 12-01-2012