Предстоящо
 
 
 
 
Skip portletPortlet Menu
Ловеч чества своя празник с тридневна културна програма
 
 
 

     В последните три дни гражданите и гостите на град Ловеч се насладиха на разнообразната културна програма подготвена от Община Ловеч по случай Празника на града – 11 май. Празници на духовите оркестри и мажоретни състави, международния фолклорен фестивал „Нека бъдем приятели”, базара „Традиции и занаяти”, спектакъла „О, Русийо моя свята, как те аз обичам”, шоуто на рок бандата „Ахат” бяха едни от най-интересните моменти в тридневните празненства.

     Особен интерес предизвика изложбата-базар на произведения на майстори занаятчии от ловешка община, в която взеха участие и гостите ни от Русия.

     От община Ловеч се представиха читалищата в селата Славяни, Слатина и Скобелево. Те демонстрираха плетене на 5 куки на дантели, плетене на шарени чорапи и боядисване на кратуни, изработване на дървени лъжици, дървени солници и музикални инструменти. В базара се представи и Кожарския техникум в Ловеч с дребни сувенири от кожа. Руснаците от гр. Лотошино впечатлиха зрителите с традиционни руски сувенири, гоблени, картини, дегустация на водка.
     За доброто настроение на всички се погрижиха танцовия състав „Ивушка” и вокалната група „Красное лето”. Гостите от Лотошино, начело с главата на Лотошински муниципален район Анатолий Лютенко направиха истинско шоу в центъра на града, съчетаха веселото и полезното с песни и танци. Към тях се присъедини и делегацията от Рязан.

     В празничния ден 11 май се проведе тържественото заседание на Общински съвет. Дневния ред включваше само една точка – връчване почетни звания и отличия за заслуги към гр. Ловеч. На заседанието присъстваха и гостите от френския град Лавал, от Ерфурт, от Лотошино и от Рязан. За почетен гражданин на Ловеч бе обявен д-р Георги Кънчев. Званието бе връчено на известният ловешки анестезиолог от кмета на Ловеч г-н Минчо Казанджиев за дългогодишната му работа, свързана със спасяването на човешки живот.
     Двамата заместник-кметове на град Лавал /Франция/ взеха наградата за кмета на Лавал Гийом Гаро, който не присъстваше. Наградата е за доброто сътрудничество между Ловеч и Лавал, които неотдавна подписаха споразумение за съвместна дейност. С почетен знак на Ловеч бе наградена зам.-кметът на Лавал г-жа Франсоаз Маршан, заради дейността й по споразумението.

     С почетен знак бе удостоен ловчалията Стефан Петров – за активната му дейност в опазване природните красоти на Ловеч и превръщането на Баш бунар в едно прекрасно място.
     В деня на Празника на Ловеч ловешката служба за Пожарна безопасност и защита на населението се сдоби с два нови, модерни противопожарни автомобила. Те пристигнаха като дарение от Ерфурт и Базел. Ключовете бяха връчени на началника на ловешката служба Валери Димитров от колегата му от германия Томас Бауер.

     В късния следобед почитателите на духовата музика се насладиха на заключителния концерт от VIII-те Пазници на духови оркестри и мажоретни състави. На импровизираната сцена в беседката на Градската градина се представиха духовите оркестри от общините Габрово и Велико Търново и Ловеч.
     Официалното откриване на празника се състоя вечерта на площад „Тодор Кирков”. Кметът на Ловеч г-н Минчо Казанджиев поздрави жителите на града и им пожела здраве, просперитет и единение. Малко преди началото на тържественият концерт Главата на Лотошински муниципален район Анатолий Лютенко връчи Нагръден знак  «Почетен гражданин  на Лотошински муниципален район, Московска област» на г-н Минчо Казанджиев, на бившият кмет на община Ловеч г-н Пламен Еврев и на Негово Високопреосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил.
     След официалната част започна и концерт-спектакъла „О, Русийо моя, как те аз обичам”. Руските състави от Лотошино направиха страхотно шоу, с което си спечелиха и бурните аплодисменти на ловешката публика.
     Програмата в празничния ден приключи с размазващия концерт на рок ветераните „АХАТ”. Музикантите изпълниха най-известните си парчета, сред които „Брадвата”, „Дървото”, „Черната овца”. „Ахат” изпълниха блестящо и няколко кавъра на легендите AC/DC, Ronnie James Dio и Deep Purple.
     Изненада в шоуто бе общото изпълнение на Звезди и кметът г-н Казанджиев. Те изпяха заедно баладата „Ако имаш време”.