Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Център за услуги
и информация:

068/ 688 381
info@lovech.bg

Архиерейска света литургия бе отслужена в манастира "Ястреб“ край Ловеч

Архиерейска света литургия бе отслужена на 19 септември (събота) в манастира  "Света Богородица", известен и с името "Ястреб", който се намира край Ловеч. Службата бе водена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил в съслужие със ст. ик. Вениамин Павлов, свещ. Мартин Йотов и дякон Петър Милошов. Сред присъстващите на богослужението беше и заместник- кметът на община Ловеч  Даниел Колев.
Смесен църковен хор „Евстати Павлов“ при храм „Света Троица“ с диригент Доротея Динкова изпълни църковни песнопения.
Манастирът "Света Богородица", който наскоро бе възстановен,  се намира в местността Сливешки ливади, между южните околности на град Ловеч и с. Сливек. Създаден през XIV век по времето на цар Иван Александър. Тук монаси книжовници създават ръкописни евангелия. До нас са достигнали четири от тях, създавани през 1544, 1555 и 1558 г. Днес се съхраняват в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и библиотеката на град Велико Търново.
След XVII век манастирът е разрушен и изгорен от османските власти. Според преданията за Светата обител при идването на турците ястреб слязъл от небето и взел храмовата икона на Св. Богородица, която отнесъл в Троянския Балкан и оставил на едно голямо дърво. Монасите от манастира тръгнали по пътя на птицата и именно те са тези, които създали днешния Троянски манастир.
След дълги години на забрава, манастирът е възстановен по идея на отец Вениамин Павлов, изцяло с дарения. Възстановяването на манастира започва след появата на образа на Богородица на скала в близост до манастира. Църквата е с големина над 50 кв.м, а на пода на храма има черна мраморна плоча с гравирани две години: 1690, годината на разрушаване и 2014, годината на освещаване на новопостроения храм и камбанарията на манастира. Храмовият празник на манастира е на 8 септември.
 

Връзка към http://www.lovech.bg/bg/obshtinsko-radio-lovech
Връзка към http://www.lovech.bg/bg/natsionalna-programa-za-energiyna-efektivnost-na-mnogofamilni-zhilishtni-sgradi
Връзка към http://www.solvit.government.bg
Връзка към https://www.eufunds.bg/index.php/bg/
Връзка към /bg/energiyna-efektivnost-na-mnogofamilni-zhilishtni-sgradi