Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Архитектурният резерват Старо Стефаново готви събор за 23 септември

ÐÑÑиÑекÑÑÑниÑÑ  ÑезеÑÐ²Ð°Ñ Ð¡ÑаÑо СÑеÑаново гоÑви ÑÑÐ±Ð¾Ñ Ð·Ð° 23 ÑепÑемвÑи

Архитектурният  резерват Старо Стефаново, община Ловеч, се готви са своя традиционен събор, който ще се проведе на 23 септември 2023 г., събота. Тази година организаторите приканват участниците са облекат своите народни носии като израз на българската непреходност.

Съборът започва в 12.30 часа с освещаване на курбан чорба в двора на черквата „Рождество Пресвета Богородици“ (1882 г.)

От 13.30 часа започва програмата „В огледалото на водата“ – концерт-спектакъл на Представителен фолклорен ансамбъл "Шевица", София. Организирани са и сергии, от които могат да се закупят продукти, произведени от хора в селото.

Старо Стефаново е известно от далечното минало. До 1949 г. то се нарича село Вратца. Населявано е от трудолюбиви  хора, обичащи своя род и родина, отличаващи се с толерантност и твърдост.

По тези земи са открити артефакти от времето на траките. Записано е във войнуганските списъци от 18 век.  Още през 1854 г. тук се основава първото училище в къщата на игумена на троянския манастир Давид, куриер на Васил Левски.

Старо Стефаново е известно още като селото с алафрангите – красиви стенописи по много от фасадите на къщите. В резервата са снимани много филми, като „Хайка за вълци“, „Юдино желязо“, „Панчо и таласъмите“, „Отвъд чертата“, „Охлюви“, „Моторът“.

 

Община Ловеч, пресцентър

20.09.2023 г.

 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч