Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Безплатен транспорт до гробищен парк „Скобелево“ в Ловеч по повод Архангелова задушница

Безплатен транспорт до гробищен парк „Скобелево“  в Ловеч по повод Архангелова задушница

Община Ловеч и транспортна фирма ЕТ „МКМ-Михаил Масарлов“ осигуряват безплатен транспорт до гробищен парк „Скобелево“ (и обратно) в събота, 2 ноември 2019, по повод Архангелова задушница.

 В 8.00 ч. от Автогара Ловеч ще отпътуват три автобуса при напълване по следния маршрут:

 Автогара – Ловеч - спирка на ул. „Цачо Шишков“ - спирка ОББ - спирка „501 стоки“ - спирка Салито - кв. „Продимчец“ - Скобелево и обратно.

Архангеловата задушница е една от трите най-големи. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден - защото събота е отредена за ден на покойниците. Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ. На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво - правило се три кръга по края на гроба. Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.

Връзка към http://www.lovech.bg/bg/obshtinsko-radio-lovech
Връзка към http://www.lovech.bg/bg/natsionalna-programa-za-energiyna-efektivnost-na-mnogofamilni-zhilishtni-sgradi
Връзка към http://www.solvit.government.bg
Връзка към https://www.eufunds.bg/index.php/bg/
Връзка към /bg/energiyna-efektivnost-na-mnogofamilni-zhilishtni-sgradi