Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Богата програма за септември предлага Регионален исторически музей-Ловеч

ÐогаÑа пÑогÑама за ÑепÑемвÑи пÑедлага Регионален иÑÑоÑиÑеÑки мÑзей-ÐовеÑ

Богат културен календар през септември предлага Регионален исторически музей-Ловеч, съобщи на пресконференция Капка Кузманова, директор на музея. Цикълът „Варошлийски вечери-2016” има за цел да представи градската култура от края на 19 и началото на 20 век-архитектура, духовна култура, облекла, кухня. Партньори на Регионален исторически музей-Ловеч са Община Ловеч, Център за работа с доброволци при РБ „Беньо Цонев” и Драматичен театър,
Нова инициатива е представянето на старите квартали в градовете, обединени с общото название „Варош”. Идеята е на главен уредник „Работа с публики” Елена Георгиева.
В началото на годината изпратихме циркулярно писмо до колегите от 8 града- Благоевград, Велико Търново, Враца, Разград, Търговище, Пазарджик, Перник и Провадия, за участие в съвместна изложба и издание с общо заглавие „Старинният квартал „Вароша” – вечната любов в сърцето на градовете”.
Регламентът за участие в изложбата изискваше предоставянето на стари фотографии и по възможност същото място днес, както и  емблематични сгради и паметници на културата в квартала - стара фотография и съвременна.
Изискваше се и текст – възникване, характерна архитектура, паметници на културата, място на квартала в бита и живота на града.
За изложбата се отзоваха колеги от 5 РИМ, а за изданието - 4-ма.
Така в мобилната изложба „Старинният квартал „Вароша” – вечната любов в сърцето на градовете” участват РИМ-Благоевград, РИМ- В. Търново, РИМ-Пазарджик, РИМ-Разград, РИМ-Търговище и РИМ-Ловеч. Изложбата продължава през целия септември на Покрит мост.
Част от инициативата е и представяне на книга  „Старинният квартал „Вароша” – вечната любов в сърцето на градовете.”
Организатор е  РИМ-Ловеч, а участват РИМ-Благоевград, РИМ-В. Търново, РИМ-Пазарджик, РИМ-Разград, РИМ-Търговище, РИМ-Ловеч. Представянето е на 15 септември, 17,00 ч., в Клуб на дейците на културата.
На 24 септември /събота/ е представянето на събитията Ретро-фото и варошлийска кухня. Работното време с посетители е от 10,00 до 18,00 часа, а мястото е Етнографски комплекс. Входът е безплатен. Ще има и щанд с рекламни материали на отдел „Етнография”.
Инициативите са включени в Европейските дни на наследството, които са през целия септември. Национален координатор е Министерството на културата.
През 2016 г. основен партньор е Община Сандански. Официалното отбелязване е в периода 15-18 септември в Сандански. Програмата включва Национално ателие „Културното наследство в информационното общество”
Информационна среща за представяне на добри европейски политики за опазване на културното наследство, дигитализация и адаптиране към новата информационна среда.
РИМ – Ловеч се включи и в електронната анкета на МК с тема „Културното наследство в информационното общество”.
В тази връзка е и участието ни в поредната национална среща „Добри практики-2016”, която се организира от МК в партньорство с Община Хисаря и Археологически музей-Хисаря. Темата тази година е „Ролята на музеите за управление, опазване и социализация на недвижимого културно наследство”. Срещата ще се проведе на 19, 20 и 21 септември.
Нашият музей ще участва с презентацията „85 години Къкринско ханче”, подготвена от екскурзоводите Силвия Георгиева и Юлия Йовева.
 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч