Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Десетки деца научиха любопитна информация в „Нощта на прилепите“ в Ловеч

ÐеÑеÑки деÑа наÑÑиÑа лÑбопиÑна инÑоÑмаÑÐ¸Ñ Ð² âÐоÑÑа на пÑилепиÑеâ в ÐовеÑ

Знаете ли, че прилепите са единствените бозайници, които могат да летят. Някои прилепи чупят рекорди, като летят със скорост до сто километра в час. Тези интересни неща научиха десетки деца, които се включиха в събитието „Нощ на прилепите“ в Ловеч. Събитието бе организирано за пореден път от Община Ловеч и федерация „Зелени Балкани“  на 20 септември 2022 г.  вечерта пред Ловчанско читалище „Наука – 1870“.

Представена беше изложба от фотографии, които показват как изглеждат и къде живеят различните видове прилепи. Едно от най-големите обиталища на прилепи е Деветашката пещера край Ловеч. Тя е сред трите най-важни убежища за хибернация на прилепи в Европа. В пещерата зимува колония от над 35 000 екземпляра от 15 вида прилепи. Тази и друга ценна информация можеше да се прочете на специални банери, разположени пред читалището.

По време на мероприятието участниците имаха възможност да търсят с детектор звуци на прилепи. Както е известно, нискочестотните сигнали на прилепите не се долавят с човешко ухо. Събитието предложи много забавления с игри и арт ателиета, както и прожекция на филм за прилепите.

Община Ловеч, пресцентър

21.09.2022 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия