Общинска администрация Ловеч / Република България

Център за услуги
и информация:

068/ 688 381
info@lovech.bg

Община Ловеч

Официален уеб сайт

Деца в Ловеч изучаваха „азбуката на киното“, заснеха първите си филми и ги показаха на публиката

Деца в Ловеч изучаваха „азбуката на киното“, после заснеха първите си самостоятелни филми и ги показаха на публиката.  В  четвъртък стана премиерата на двата късометражни филма, изработени в детското ателие в рамките на тридневния фестивал „Филмирай 2“ (Ловеч, 9-11 юли).  Ателието се проведе в партньорство с европейската мрежа "СinEd", локациите на снимките са в центъра на Ловеч с река Осъм.

Милото събитие събра в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека "Проф. Беню Цонев"  както малките творци, така и родители и учители.

Двадесет момчета и момичета се включиха в работата на двете групи, като тръгнаха от специално поставена задача, писане на сценарий, избор на оператори и актьори, снимачен период, монтаж. Ментори на децата бяха Нина Пехливанова,  Даниел Симеонов  и Ралица Асенова.

В резултат се появиха две филмчета  - „Мост към другите“ и „Льо шапо“ (Капелата). За радост на присъстващите те бяха свежи и оригинални, показващи желание за кино. Децата толкова са се запалили, че са решили да основат любителски киноклуб, обявиха по време на събитието.

След прожекцията имаше въпрои и отговори, а всеки участник получи специална диплома, за да помни първите си стъпки в киното.

Досега във фестивала бяха показани филмите  за възрастни "Budapest Noir"  и "Да обичаш Винсент",  който е за живота на Винсент ван Гог. Тази вечер фестивалът завършва с руския екшън "Решение за ликвидиране", който пресъздава кризисна ситуация по истински случай за събитията в Кавказ. Прожекцията е на открито пред Ловчанско читалище от 21.00 часа, входът е свободен. Според организаторите  Калина Вагенщайн и Община Ловеч, събитието е раздвижило кинодуховете в града и има пълното основание догодина отново да се върне.