Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Децата в кв. „Продимчец“ отбелязаха Деня на будителите, а преди това и Хелоуин

ÐеÑаÑа в кв. âÐÑодимÑеÑâ оÑбелÑзаÑа ÐÐµÐ½Ñ Ð½Ð° бÑдиÑелиÑе, а пÑеди Ñова и ХелоÑин

~~Децата от ловешкия квартал „Продимчец“ отбелязаха Деня на будителите, а преди това и Хелоуин. Два дни детски гласове огласят Народното читалище ,,Зора -1930г.“, където се състояха тържествата.
Първо малчуганите на 30 октомври се маскираха по повод празника Хелоуин. Тържеството премина с много занимателни игри и състезания, които разпалиха детските страсти. Кулминацията бе пищния маскен бал, който предизвика много емоции за първенците. Празникът, макар и католически по своя произход, се харесва на  децата, защото се гримират, обличат страшни костюми, носят тиквени фенери и обикалят съседи да искат бонбони и да ги „плашат“.
На 1 ноември пък се проведе тържество по повод традиционния Ден на будителите. Децата се бяха подготвили и с интерес разказаха за любимите исторически личности – будители. Така те отдадоха чест на делото на нашите книжовници, просветители и борци за национално освобождение, които са съхранили през вековете духовните ценности на нацията.Читалищният секретар В. Богданова подари на всеки участник специална картичка за празника. Празненството бе допълнено от беседа на Наталия Петрова, която като историк им поднесе любопитни данни за духовните радетели. Припомнено бе, че за първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители. Ловеч е подпомогнал тази славна традиция се редица личности и факти. Например учителят по музика Панайот Пипков през 1901 г. пише музиката на „Върви, народе възродени“ - български всеучилищен химн, който и днес звучи.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч