Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Днес измерват кръвното налягане с електронни апарати в Ловеч

ÐÐ½ÐµÑ Ð¸Ð·Ð¼ÐµÑÐ²Ð°Ñ ÐºÑÑвноÑо налÑгане Ñ ÐµÐ»ÐµÐºÑÑонни апаÑаÑи в ÐовеÑ

Националната здравна кампания „Измерване, което спасява живот. Твоят.“ организира измервания на кръвното налягане с електронни апарати в Ловеч. Това ще стане на 10 май, сряда, 10:00-16:00 ч.  на пешеходната зона пред „Сити център“.

Гражданите ще бъдат информирани за рисковете от хипертонията, като получат информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване. Ще бъде измерено кръвното им налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене и в домашни условия, подпомагащо профилактиката на мозъчен инсулт и други съдови заболявания.

Кампанията отбелязва Световния ден на хипертонията 17 май и реализира измервания във всичките 28 областни града и общо 37 локации за скрининг на територията на България. Организатор е Международната лига по хипертония (ISH). За поредна година в България тя ще се проведе по инициатива на Българската лига по хипертония с подкрепата на СЗО клон България, Български червен кръст, Национална пациентска организация, Асоциация на студентите медици в България, Българска студентска фармацевтична асоциация, медицинските университети в страната, общините и други партньори.

„Май месец за мерене“ има за цел да повиши обществената осведоменост, да подчертае важността на измерването на кръвното налягане и да помогне за идентифициране и намаляване на кръвното налягане на тези хора, които се нуждаят от интервенция, съгласно настоящите насоки за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане. Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30 и 45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация.

Цялото съобщение с график виж в приложен файл.

Община Ловеч, пресцентър

10.05.2023 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител