Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Днес в Ловеч бяха обсъдени възможностите за подпомагане на областната болница

ÐÐ½ÐµÑ Ð² ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ð±ÑÑа обÑÑдени вÑзможноÑÑиÑе за подпомагане на облаÑÑнаÑа болниÑа

Днес в Ловеч бяха обсъдени възможностите за подпомагане на областната болница и по специално на Център за спешна медицинска помощ  с директор  д-р Силвия Моева. На срещата присъстваха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и заместник-кметът Венцислав Христов.

Разговорът се проведе ден след като кметът на Ловеч Корнелия Маринова беше на среща в Министерството на здравеопазването, заедно с кмета на  Враца Калин Каменов, за да се търсят съвместни пътища за излизане от кризата, в която се намират областните болници.

В последствие се разбра, че общината в Ловеч, която е съакционер в лечебното заведение с 13 процента, няма законова възможност  да стане гарант по нов кредит, тъй като това е забранено от Закона за общинския дълг. За такава гаранция се изисква общината да има над 50 процента участие в капитала.

Държавата обаче също не може да отпусне средства на двете болници, които са търговски  дружества, защото това е нерегламентирана държавна помощ и България ще бъде санкционирана от ЕК. Целта е да се покритият задълженията на болниците.

Засега това няма как да стане без законови промени, счита кметът на Ловеч Корнелия Маринова. Уточняваме, че болничните служители получават възнагражденията си от приходите от здравна каса.

След днешните разговори Община Ловеч ще се ангажира с поправката на централните стълбища на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" АД, асфалтиране на подхода от ул. „Съйко  Съев“ към поликлиниката и отдаване за безвъзмездно ползване на паркинга към болницата, който е общинска собственост.

В понеделник от 14 часа  е насрочена нова среща в Община Ловеч при кмета Корнелия Маринова на всички акционери на болницата, като ще участва и Даниела Коларова, председател на Съвета на директорите на МБАЛ – Ловеч.

Във вторник от 17.30 часа е извънредното заседание на Общинския съвет Ловеч във връзка с тежкото финансово състояние на болницата.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч