Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Другите за нас: „Приятна изненада на име Ловеч“

ÐÑÑгиÑе за наÑ: âÐÑиÑÑна изненада на име ÐовеÑâ

Статия за Ловеч излезе в 188 брой на “Vagabond” - българското списание на английски език. Материалът на Божидара Георгиева  носи името  „Приятна изненада на име Ловеч“. Още в началото авторът казва:

"Когато търсите нова дестинация, която да посетите в Северна България, Ловеч е първото място, на което да спрете вниманието си. Градът съчетава в себе си  любопитни  места за откриване, лесен достъп и спокойна атмосфера – всичко, от което се нуждаете за лежерна ваканция и запомнящи се снимки. За повечето българи Ловеч е известен с един действително уникален архитектурен паметник – покритият мост над река Осъм.“

Акцент в статията е Ловешкият зоопарк, който навърши 60 години.

„Ловеч е сред най-живописните български градове. В града на люляците има много красиви и интересни места, но едно от най привлекателните е зоопаркът.    

Той е създаден през 60-те години на XX век и е втори по площ и брой на животните в България след Софийската зоологическа градина. Разположен е в североизточната част на парк „Стратеш“. Площта му е над 110 дка и се намира сред естествена гора и добре поддържани тревни площи и алеи, което го прави привлекателно място за отдих и почивка на жителите и гостите на града и региона. Достъпът до него е пешеходен.

В Зоопарка се отглеждат над 450 животни от 64 вида, сред които много екзотични представители от всички континенти. Сред тях са лъв, тигър, едногърба камила, двугърба камила, европейски бизон, кон на Пржевалски, алпаки, дългоносо мече, енот, японски елен, благороден елен, елен лопатар, европейски муфлон, кафява мечка, четири вида маймуни, папагали и други. В зоологическата градина се отглеждат също редки и защитени видове от България.  

През студените месеци тук могат да бъдат видени почти всички видове обитатели с изключение на лъвовете, папагалите и маймуните, които са настанени на топло във вътрешни помещения.

Атракция на парка са дивите прасенца, които се разхождат из алеите, а после сами се прибират в клетките.

Добрите грижи за обитателите се доказват и от честите случаи на новородени животни. През последните години сред новите обитатели са бизонче,  маймунче, лопатарчета, еленчета, тибетски як и др.

Има голямо разнообразие от птици – червено-златен фазан, пpъcтенчат фазан, сребърен фазан, говорящ папагал Жако и дpyги птици.

Ловешкият зоопарк има пряка пешеходна връзка с Алеята на българо-руската дружба, Белия паметник, Черния паметник, паметника на Васил Левски, музей „Васил Левски“ и АИР „Вароша“.

Зоопаркът  работи и по време на всички празници!

Зимно работно време: Всеки ден 8.30 – 16.30

Лятно работно време: Всеки ден 9.00 – 18.30

Адрес: гр. Ловеч, парк "Стратеш"

Телефон: 0884 704060

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия