Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Два празника в Йоглав - обичаят „Камилата“ и Бабинден

Ðва пÑазника в Ðоглав - обиÑаÑÑ âÐамилаÑаâ и Ðабинден

Йоглавчани отпразнуваха Ивановден по стар стил, с традиционната игра на „Камилата“- ритуал, който събира десетки жители на селото, гости и минувачи, да видят шеговития спектакъл на открито, посланието на който е за здраве и берекет. 

Кметът на  община Ловеч Корнелия Маринова, по покана на местното читалище „Пробуда 1926 г, заедно с домакина, кметския наместник на село Йоглав, Виолин Димитров, изпълниха ролята на „стопани“ на „къщата“, пред която Камилата игра.

Интересният сюжет на ритуала включва различни персонажи, които имат определени роли. Главна обредна фигура е животното камила, дървена конструкция с оформена камилска глава, носена от двама души. Радостно е, че повече от „артистите“ са млади хора и деца, изучили обичая от своите бащи и дядовци. Този весел театър и голямото хоро, на което се хващат всички участници и зрители, оформят един голям общоселски зимен празник, който тази година беше отбелязан ведно с Бабинден.

По повод празника кметът на Ловеч поздрави присъстващите и пожела на местните самодейци да продължават все така с душа и сърце да даряват хората с усмивки и да опазват нашето духовно наследство!

Община Ловеч,

Пресцентър

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч