Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Две изложби в Ловеч привличат ценителите на изобразителното изкуство

Ðве изложби в ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ð¿ÑивлиÑÐ°Ñ ÑениÑелиÑе  на изобÑазиÑелноÑо изкÑÑÑво

Две изложби в Ловеч привличат от тази седмица вниманието на ценителите  на изобразителното изкуство. Своя изложба в залата на първия етаж на Художествената галерия на 19 октомври вечерта представи Румен Георгиев (40 г.). Художникът е завършил училище „Тодор Кирков“ в Ловеч и след това учи скулптура във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Ловчалията дълги години пребивава в Испания, което личи и от част от сюжетите на картините. За характерната светлина на Мадрид говори при откриването директорът на Художествената галерия Валентин Узунов, а  „На добър час!“ на това пътешествие в света на красотата пожела д-р Димитър Димитров, директор  на Дирекция "Образование, здравеопазване, култура и туризъм" в Община Ловеч.
На 17 октомври пък бе открита впечатляваща изложба на класика Георги Железаров  (1897 – 1982), който е съосновател на дружество „Независими художници” (1920) и член на Дружеството на независимите художници преди комунистическия режим.  Показани са близо 50 творби (гваш и масло) по повод 120 години от рождението му.
В Ловеч на откриването присъства внучката на художника  Радост Железарова, а проявата откри заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов. Семейството е запазило значително количество картини от 30-те до 80-те г. на ХХ в. Художникът рисува от натура и виждаме един отдавна забравен облик на родината.  Показан е и автопортрет на художника, а  част от картините се експонират за първи път пред публика. За Ловеч художникът бе открит благодарение на усилията на мецената Петко Игнатов.
Двете изложби могат да бъдат разгледани до 10 ноември, след което ще бъде открит Есенният салон на ловешките художници.
 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч