Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Фолклорна група „Югла“ с множество отличия от националния фестивал „Данфорови ритми“

ФолклоÑна гÑÑпа âЮглаâ Ñ Ð¼Ð½Ð¾Ð¶ÐµÑÑво оÑлиÑÐ¸Ñ Ð¾Ñ Ð½Ð°ÑÐ¸Ð¾Ð½Ð°Ð»Ð½Ð¸Ñ ÑеÑÑивал âÐанÑоÑови ÑиÑмиâ

Фолклорна група „Югла“ при Народно читалище „Пробуда 1926 г.“ – с. Йоглав, с художествен ръководител Еленка Щерева се завърна с  много отличия и награди от  V Националния фестивал – локален шампионат по фолклор „Данфорови ритми“ – с. Галиче, община Бяла Слатина, провел се вчера. Участието на групата е първото от трите, одобрени от Община Ловеч в конкурсната сесия за финансова подкрепа на читалищата за  2024 г.

За  отлично представяне на  местния песенен фолклор групата получи грамота и специален сувенир „Данфорово дърво“. Самодейката Веска Добрева завладя журито и публиката със своите автентични песни. Освен грамотата за отлично представяне и сувенир беше й присъдено трето място – грамота, бронзов медал и купа. А най-високото отличие за нея беше „Препоръка“ за представяне на българското народно изкуство на VII Балкански шампионат по фолклор „Еврофолк Жива вода“ - Хисаря 2024.  Със силен  въздействащ заряд бяха песните на 82-годишния Георги Линджов, акомпанирани на тамбура, заедно с танцуващи кукли, изработени саморъчно от самодееца. Той получи грамота за отлично представяне и „Данфорово дърво“, а високото отличие на журито беше грамота за музикален съпровод и плакет за най-добър индивидуален изпълнител, връчени лично от кмета на Галиче Страхил Стоянов.

Фестивалът „Данфорови ритми“ в Галиче с организатор Сдружение „Роден двор“ се провежда под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали (EAFF), партньор към Юнеско. Специален гост на събитието беше заместник-посланикът на Великобритания в България Лиз Чапман, която получи символичен подарък и от йоглавското читалище.

Празникът, в който участваха певчески и танцови формации от цяла Северна България,  завърши с голямо традиционно хоро на всички изпълнители, гости и жители на селото.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч