Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Форум театър „Цветни сенки“ в Ловеч по повод Международния ден за борба с наркотиците

ФоÑÑм ÑеаÑÑÑ âЦвеÑни ÑÐµÐ½ÐºÐ¸â  Ð² ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ð¿Ð¾ повод ÐеждÑнаÑÐ¾Ð´Ð½Ð¸Ñ Ð´ÐµÐ½ за боÑба Ñ Ð½Ð°ÑкоÑиÑиÑе

По повод 26 юни –Международен ден за борба със злоупотребата и незаконния трафик на наркотици, екип от Общински съвет по наркотични вещества /ОСНВ/ и Превантивно-информационен център /ПИЦ/ към Община Ловеч организира форум театър „Цветни сенки“, представен от актьорите от театър „Цвете“ – София. Пиесата съчетава актьорско представление, дискусия с публиката и представяне на нови варианти за различни сцени или финал, в които се включиха ученици от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, доброволци от БЧК и доброволци на ПИЦ.

            Пиесата "Цветни сенки" разказва за употребата на наркотични вещества и риска от заразяване с ХИВ, които са част от предизвикателствата пред младите хора и е базирана на истински истории.

Пред тийнейджърската публика в ПЕГ „Екзарх Йосиф“I актьорите пресъздадоха една съвременна история за пристрастяването към дрогата. Жизнерадостната и наивна Албена, която има мечти, среща Жоро, който успява да я омае с чар, остроумие и внимание, но и да я вплете в примката на дизайнерската дрога. Малко по малко младата героиня затъва в проблеми, лъжи, измами, драми, пренебрегва приятелите, загубва мечтите и се заразява с ХИВ. Това показа представлението.

По-интересното дойде след края му, когато се разгоря дискусия, водена от актрисата Екатерина Казакова -  дали Албена е можела да откаже, кога е можела да спре, кой е можел да й помогне? Части от пиесата бяха разиграни отново с участието на доброволци от публиката, което предизвика живия интерес на присъстващите. 

            Превенция по метода “учене чрез преживяване“ е изключително въздействаща и ефективна. Ако децата случайно попаднат в подобна ситуация в реалния живот, ще припознаят действията на човека отсреща, ще знаят какво може да се случи и ще имат варианти за реакция.

            Според директорът на Европейския мониторингов център за наркотици и наркомании Алексис Гусдийл, основният извод от тазгодишния доклад е, че сега сме изправени пред по-сложна ситуация с наркотиците, характеризираща се с голяма достъпност, по-голямо разнообразие в моделите на употребата им и нарастващото производство на синтетични наркотици в Европа.

ЖИВОТЪТ Е БЕЗЦЕНЕН! НЕ ГО ЗАМЕНЯЙ ЗА ДРОГА!

НАЙ-ХУБАВОТО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ Е СВЕТЪТ БЕЗ НАРКОТИЦИ!

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия