Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Голям фолклорен празник „Да зажънем по съседски" се проведе в Йоглав (ОБНОВЕНО)

ÐолÑм ÑолклоÑен  пÑазник âÐа зажÑнем по ÑÑÑедÑки" Ñе пÑоведе в Ðоглав (ÐÐÐÐÐÐÐÐ)

Голям фолклорен  празник „Да зажънем по съседски" се проведе на 1 юли 2023 г. на откритата  сцена в парка на село Йоглав, община Ловеч. Събитието бе открито от кмета на Община Ловеч Корнелия  Маринова, която поздрави участниците за инициативата, събрала участници от седем села. Освен домакините, участваха и съседските читалища от селата Умаревци, Горан, Лисец, Дойренци, Дренов и Деветаки.

Представиха се фолклорни групи за песни, танци и автентични обичаи, фокусът беше началото на жътвата и нейното значение за българското село.

Кметът връчи плакет „Св. св. Кирил и Методий“ и поздравителен адрес на Еленка Щерева, секретар на НЧ „Пробуда 1926“ в село Йоглав и изявен активист. В адреса се казва: „Читалището в Йоглав отдавна е доказало, че има силата да реализира разнообразни инициативи. Този празник нямаше да бъде възможен, ако всички ние не пазехме и не развивахме нашите фолклорни традиции, нашите общи културни корени. Културният календар на Община Ловеч и занапред ще помага за подобни инициативи, които радват и сплотяват хората.“

В миналото жътвата е била най-големият трудов празник в бита на нашите предци. Днес благодарение на техниката тя е загубила своя тежък характер, но чувството за важност и святост е останало. Именно това показа празникът, в който се изявиха самодейците от ловешките села, които представиха свои местни обичаи, песни и танци. Беше организирана и жътварска трапеза, на която читалищните представители изложиха своите кулинарни специалитети. Присъстваха много йоглавчани и гости,читалищни секретари и председатели, кметове и кметските наместници.

Гайдарско засвирване от местния музикант Димитър Кръстев даде старт на празника, а танцьори от село Лисец подеха ръченица. Водещи през целия „жътварски“ ден бяха деца от селото.

Детската вокална формация към читалището представи стихове и народни песни за жътвата и хляба, , които публиката бурно аплодира. На сцената изпълниха своите жътварски песни и наричания самодейците от  фолклорните певчески групи и индивидуални изпълнители от всички читалища.Те съживиха спомените и емоциите на своите предци от най-големия трудов празник – жътвата. Атракцията на празника бяха изпълненията на групата за автентични ритуали, песни и танци от село Лисец, с художествен ръководител Георги Карамишев. 

На поляната, под вековните дървета, се развихриха още танцовите формации от Умаревци и Дойренци. Всички участници получиха от организаторите тематични грамоти и сувенири.

Последва награждаване и на участниците в  жътварската трапеза и покана към всички присъстващи да опитат от кулинарните изкушения.

„Жътвата“  приключи с обещания от всички участници за продължаване на традицията за подобни съвместни автентични празници във всяко населено място на общината.

 

Община Ловеч, пресцентър

02.07.2023 година

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч