Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Гражданско поклонение в Къкринското ханче отбеляза 185 години от рождението на Васил Левски

ÐÑажданÑко поклонение в ÐÑкÑинÑкоÑо ÑанÑе оÑбелÑза 185 години Ð¾Ñ ÑождениеÑо на ÐаÑил ÐевÑки

„Левски е една от малкото личности, които ни обединяват като народ. Има силата на магнит, който ни събира -  днес, на 18 февруари и на всеки друг ден в годината.“ Това изтъкна в словото си  кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя говори в Къкринското ханче, където с гражданско поклонение бяха отбелязани 185 години от рождението на Апостола на свободата.

За да изразят своята почит и признание пред дейността на най-великия българин тук бяха още председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов, заместник-кметът Даниел Колев, кметският наместник на село Къкрина  Иваничка Станчева, представители на институции, граждани, туристи.

Самодейците от Народно читалище "Васил Левски - 1924 г." в  Къкрина изпълниха народни песни. Програмата включваше още минута мълчание и поднасяне на венци и цветя, както и изпълнения на Общинския духов оркестър с диригент Тотко Рогашки. Водещ на церемонията бе журналистът Никола Колев.

Преди да посетят Къкринското ханче, официалните лица заедно с кмета Корнелия Маринова поднесоха цветя на паметното място Пази мост. Тук се е състояла срещата на Левски с двете турски заптиета, довела до залавянето му в ханчето.

На 18 юли 2022 г. от 17.30 часа е предвидена  панихида в храма "Успение Богородично" в Ловеч, където някога дякон Левски е пял от клира. От 18.00 часа е гражданското поклонение пред паметника на Васил Левски. От 21.00 часа на откритата сцена на площад "Тодор Кирков" е предвиден танцовият спектакъл  „Апостола“ на Народно читалище "Бяла Анаста 2016 г.".

Кметът Корнелия Маринова изпрати поздравителен адрес до кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов. В него се казва: „Дейността за опазването и популяризирането на паметта за Левски е изключително важна в наши дни. Да направим така, че всеки българин да се потопи в празничната атмосфера. Поклон пред паметта на великия Апостол на българската свобода!“

Община Ловеч тази вечер на тържествения митинг-заря в Карлово ще бъде представена от заместник-кмета Даниел Колев.

Община Ловеч, пресцентър

18.07.2022 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч