Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

И в село Стефаново почетоха паметта на Апостола на свободата

Рв Ñело СÑеÑаново поÑеÑоÑа памеÑÑа на ÐпоÑÑола на ÑвободаÑа

Членове на НЧ " Съгласие 1928 г." в село Стефаново, община Ловеч, на 18.02.2018 г. почетоха паметта на Апостола на свободата Васил Левски и се преклониха пред делото му. На мястото, където е основан революционният комитет в село Вратца (старото име на Стефаново), беше поднесен венец в знак на признателност. Състоя се и прожекция на филма „Къкринската голгота“ в читалищния салон.

В спомените за създаването на комитета в селото се казва:

„Един от най-доверените хора на Левски е куриерът му, който в последствие става  игумен на Троянския манастир – това е отец Давид, родом от с. Вратца. Той е довел Васил Левски селото и е поддържал връзката му с врачени. В къщата на Петко Зулчев, която е купена от Минковци, е основан таен революционен комитет. Председател на тайната организирана група е Минкоалу /Минковски/. Левски е минавал през селото, придружен от близкия си другар Матей Миткалото, срещал се  е и с Кольо К. Минчев и Радой К. Желязков. И двамата до края на живота си разказват незабравимите спомени от докосването до Апостола.

Йеромонах Давид /със светско име Димитър/ е сподвижник на Васил Левски, верен куриер, придружител и охранител. Той е син на Мара Карачорска и Бою Капуковски от с.Вратца. Бил здрав и весел селянин, става деен член на революционния комитет в Троянския манастир. Игуменът Макарий го цени много и му възлага куриерска и разузнавателна дейност. Най-верният ятак и другар на дякона Васил Левски, заедно с него основават революционен комитет и в с. Вратца. През 1906-1907г. е игумен на Троянския манастир. Подарил на черквата в родното си село закупен от него руски сребърен кръст.“

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч