Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Изложби за лагера „Слънчев бряг“ и филмът „Звярът е още жив“ ще бъдат показани в Ловеч

Ðзложби за лагеÑа âСлÑнÑев бÑÑÐ³â  Ð¸ ÑилмÑÑ âÐвÑÑÑÑ Ðµ оÑе Ð¶Ð¸Ð²â  Ñе бÑÐ´Ð°Ñ Ð¿Ð¾ÐºÐ°Ð·Ð°Ð½Ð¸ в ÐовеÑ

Община Ловеч планира няколко събития в дните преди 24 март, когато ще се проведе традиционното шествие –поклонение до лагера „Слънчев бряг“ край Ловеч. Това съобщи днес на пресконференция кметът Корнелия Маринова.

Първото събитие е на 13 март (вторник), когато ще се открие изложба от скулптури на младия Мартин Трифонов на тема „Лагерът „Слънчев бряг“ .  Авторът е син на известния киноактьор Филип Трифонов, който е обещал да дойде на представи  изложбата.  Мястото е Художествена галерия – първи етаж, начало 17.30 часа.

За същия ден е планирана и експозицията от фотографии на студентката от Порсмут   Красимира Буцева. Живещата във Великобритания фотографка  изследва комунистическия режим и фалшивата носталгия по него. Снимките са нейна дипломна работа за магистратурата й по фотография към Университета в Порсмут. За целта тя посети миналата година Ловеч и направи  поредица фотоси на тема- лагерът „Слънчев бряг“. Авторката лично ще представи своя проект. Началото е също от 17.30 часа в Художествената галерия, на 13 март.

На 20 март (вторник) е предвидена прожекция на новия български документален филм „Звярът е още жив“ (2017 г., 90 мин.) на Мина Милева и Весела Казакова.  Това е  новаторски филм за историята на един мъж, симпатизирал на социалистическата идея. По-късно, когато вижда вредите от лявата пропаганда през 1944 г., той тръгва към планините, за да се присъедини към масивното опозиционно движение „Горяни“.

Прожекцията е в малката зала на Драматичен театър - Ловеч, начало от 18.00 часа, вход свободен.

На 23 март, петък, ще бъде открита изложбата  „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, която е посветена на жертвите в лагера за политически противници на БКП по време на тоталитарното ѝ управление. Експозицията се състои от 18 големи пана с фотоси и документи за близкото минало. Откриването е в голямата зала на Художествената галерия, началото е от 17.30 часа. Изложбата е дело на  фондация "Остров Белене", фондация "Истина и памет" и Културен център "Евгений Босилков – Белене", а представянето ѝ е съвместно с Държавна агенция "Архиви".

 На откриването ще присъства журналистът  Христо Христов , създател на сайтовете desebg.com  и на pametbg.com. 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч