Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Към настоящия момент няма опасност за гражданите по повод сигналите за изтичане на амоняк от „Мелта“, съобщава Щабът в Ловеч

ÐÑм наÑÑоÑÑÐ¸Ñ Ð¼Ð¾Ð¼ÐµÐ½Ñ Ð½Ñма опаÑноÑÑ Ð·Ð° гÑажданиÑе по повод ÑигналиÑе за изÑиÑане на амонÑк Ð¾Ñ âÐелÑаâ, ÑÑобÑава ЩабÑÑ Ð² ÐовеÑ

Към настоящия момент няма опасност за гражданите по повод сигналите за изтичане на амоняк от „Мелта“. Това стана ясно след проведеното заседание на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия на територията на Община Ловеч.

Заседанието беше свикано тази вечер в 20:10 часа от кмета на общината г-жа Корнелия Маринова. Присъстваха всички компетентни институции представени в Щаба, като бе поканен и Областният управител г-н Виктор Стойчев.

На 17 май по заповед на кмета на Община Ловеч беше извършена проверка от междуведомствена комисия в „Мелта“ АД по повод сигнали на граждани за изтичане на амоняк и усещане на остра задушлива миризма в района на предприятието.

В изпълнение на решение на комисията, от днес 19 май 2022 г. се провеждат 72-часови замервания на входа на хладилната инсталация от експерти на РИОСВ – Плевен на концентрацията на амоняк във въздуха. Данните от лабораторията след 21.00 ч. сочат, че нивата вече са в норма. Утре след обяд ще има обективна междинна информация на база 24-часови проби.

„Към момента основанията за притеснение намаляват, но ние при всички случаи трябва да си довършим работата, така че да бъде преустановено изтичането на амоняк. Очакваме мерките и предписанията, които ще бъдат дадени от ДАМТН утре към собственика на предприятието“, заяви в края на заседанието кметът на Ловеч г-жа Корнелия Маринова.

Служители на РУ- Ловеч на МВР и на отдел „Контрол и сигурност“ на Община Ловеч незабавно предприеха обход  и информираха гражданите в района на предприятието да се отнасят с повишено внимание и при усещане на остра миризма да се приберат в домовете си и да затворят прозорците на жилищните сгради, както и да сигнализират на тел. 112.

С проблема са ангажирани всички компетентни институции, Община Ловеч ще информира своевременно за по-нататъшните мерки, които ще бъдат предприети за решаване на проблема.

 

Община Ловеч,

Пресцентър

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия