Общинска администрация Ловеч / Република България
- + A

Център за услуги
и информация:

068/ 688 381
info@lovech.bg

Община Ловеч

Официален уеб сайт

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова и зам.-министър Таня Михайлова откриха Международното състезание по скоростно нареждане на Куба на Рубик

Над 80 състезатели от осем държави застанаха на старта на Международното състезание по скоростно нареждане на Куба на Рубик,  което се провежда в Ловеч на 1 декември 2019 г. в спортната зала на ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“. Записването продължи с регистрация на място до обяд, тъй като някои от участниците идват  за следобедните дисциплини.
Сутринта в състезателната зала  бяха кметът на Община Ловеч Корнелия  Маринова и заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. Заедно с Пламен Махладжанов  от Българска куб асоциация (БКА) те откриха проявата, която е седма поред, но за първи път се провежда извън столицата.
За важността на гимназията, в която се провежда състезанието, говори кметът Корнелия  Маринова. Това е първото езиково училище в България, от което тръгва традицията на езиковото обучение у нас и сега, през февруари, ние ще честваме неговата 70- годишнина, посочи кметът. Тя специално благодари на заместник-министър Таня Михайлова за уважението, което засвидетелства на ловешките инициативи. Освен това пожела успех на ловешките участници. Градът- домакин сутринта бе представен от трима състезатели – учениците  Никола Конов,  Борис Топалов и  Цветослав Маринов.
От своя страна Таня Михайлова посочи колко е важно подобно състезание за развитието на младите хора и подчерта радостта си от факта, че вижда много ученици има в залата. Тя си спомни любопитната подробност, че присъстващият тук организатор Пламен  Махладжанов е бил неин ученик и след разговор с него се е случило първото й подреждане на кубчето. Публиката посрещна с ръкопляскане този факт. Подреждането на кубчето на Рубик  зависи от много фактори и умения, затова пожелавам на всички участници успех, каза още Таня Михайлова.
Участниците в надпреварата са от България, Северна Македония, Румъния, Русия, Молдова, Гърция, Албания и Израел. Възрастови ограничения няма, най-младите са на 8 години, а най-възрастният е на 49  години.
Състезанието преминава в шест дисциплини: 4х4х4, Clock/часовник/, 2х2х2, 3х3х3, Skewb /Скюб/ и Pyraminx/Пирамида/.
Седмото официално състезание по скоростно нареждане на куб Рубик  се провежда в Ловеч с разрешение на WCA (Световната куб асоциация и Българска куб асоциация (БКА).  Резултатите могат да се следят онлайн на сайта на Световната куб асоциация. https://www.worldcubeassociation.org/competitions/LovechWinter2019#12311-live-results,
както и на
https://www.cubecomps.com/
Награждаване на победителите в Ловеч се очаква да стане в 16.00 ч.   
Българска Куб асоциация  е сдружение с нестопанска цел и е създадено на 07.02.2018 г. Негова основна цел е организиране на състезания по скоростно нареждане на Куба на Рубик.  БКА е член на Световната куб асоциация. Състезанията се организират съвместно с нея по цял свят.