Общинска администрация Ловеч / Република България
- + A

Център за услуги
и информация:

068/ 688 381
info@lovech.bg

Община Ловеч

Официален уеб сайт

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова поздрави за рождения ден младия почетен гражданин Христо Кънчев

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова поздрави за рождения ден със специален адрес един от най-младите почетни граждани на града – Христо Кънчев (29 г.). Както е известно,  Общинският съвет преди осем години удостои младежа със званието поради героичната му постъпка в Созопол, когато той спаси две момичета от сигурна смърт в морето.

В днешния поздравителен адрес на кмета се казва: „Сега, когато страната се бори с пандемията, когато държавата е в извънредно положение, е хубаво да си припомним Вашата проява на решителност и жертвоготовност. Защото така постъпват само хора, които знаят, че човешкият живот е най-висша ценност. И спасяването на човешкия живот е сред най-достойните постъпки. Такива днес са нашите лекари и медицински работници, нашите полицаи и военни, което са на предния фронт на битката с коронавируса. Затова искам специално в този момент да подчертая, че в Ловеч се раждат и учат такива младежи като Вас, които могат да бъдат за пример във всички тежки ситуации.“

Христо е завършил  Професионалната гимназия по механоелектротехника в Ловеч, учил е във Великотърновския университет и в Москва. На 29 август 2011 г. , когато е 20-годишен, той спаси две момичета от кърджалийската езикова гимназия, паднали в морето край Созопол.  В книгата на почетните граждани на Ловеч има само един по-млад от него - Братан Ценов, получил отличието на 19 години. Почетното звание беше връчено на Христо Кънчев на тържествена сесия на Общинския съвет на 11 май 2012 г., Ден на Ловеч.