Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Кметът на Ловеч посрещна и похвали „диабетния патрул“ за благородната инициатива

ÐмеÑÑÑ Ð½Ð° ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ð¿Ð¾ÑÑеÑна и поÑвали  âдиабеÑÐ½Ð¸Ñ Ð¿Ð°ÑÑÑлâ за благоÑоднаÑа иниÑиаÑива

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се срещна с колоездачите от т.нар. „диабетен патрул", който на 28 юни 2021  премина по маршрута Плевен - Ловеч и пристигна в центъра на града към 15 часа. Същевременно на площада беше издигната палатка и изграден пункт за безплатно измерване на кръвна захар.  Инициативата е в рамките на проект „България срещу диабета", като от 26 юни до 08 юли се провежда национален поход. Активисти и индивидуално организирани колоездачи обхождат всички областни градове и представят опасностите от диабета, като представят и здравословния начин на живот и спорта като най-доброто средство за превенция.

Специално за събитието на пл. „Екзарх Йосиф I" свиреше и Общинският духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки.

Кметът Корнелия Маринова подари на колоездачите рекламни материали за Ловеч и подчерта изключително важната роля на акцията. Тя им благодари, че са се заели с тази благородна задача, мисията има голяма социална роля, защото насочва обществото към превенция. След почивката колоездачите потеглиха към Габрово.

Междувременно кметът на Ловеч мина през процедурата за измерване на кръвна захар.

В рамките на проекта през юли предстоят обучения на медицинските специалисти от здравните кабинети в училищата, детските градини и детските ясли. През септември ще се организират четири лагера за деца с диабет тип 1, придружени от родител.

Проектът се изпълнява от Лайънс клуб – Видин, съвместно с всички Лайънс клубове в България, Българска асоциация „Диабет", Българското национално сдружение по детска ендокринология и с подкрепата на всички общини в 28-те области в страната.

 

Община Ловеч, пресцентър

28.06.2021 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч