Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Кметът на Ловеч поздрави българския патриарх Неофит за рождения ден

ÐмеÑÑÑ Ð½Ð° ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ð¿Ð¾Ð·Ð´Ñави бÑлгаÑÑÐºÐ¸Ñ Ð¿Ð°ÑÑиаÑÑ ÐеоÑÐ¸Ñ Ð·Ð° ÑÐ¾Ð¶Ð´ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð´ÐµÐ½

По повод рождения ден  на българския патриарх Неофит - 15 октомври, кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова изпрати поздравителен адрес до духовния водач на Българската православна църква. В посланието се подчертава:
„За жителите на Ловеч Вие сте българският патриарх, който освети нашия нов катедрален храм “Св. св. Кирил и Методий” на 30 април т.г.,  като се включихте и в първата Света литургия. По този начин подкрепихте едно голямо дело, което ни  обединява около вярата. И ето, след броени дни в Ловеч ще гостува чудотворната икона на „Света Богородица Одигитрия“, която ще привлече много вярващи в новия храм. Така чрез труд и грижовност ще съхраним православната вяра сред изконното християнско население, особено в тези трудни времена. Нека Бог Ви дари със сили  и търпение да ни водите по правилния път към вярата и доброто.“
Неофит е роден в София на 15 октомври 1945 година със светско име Симеон Николов Димитров в работническо, безпартийно и силно религиозно семейство. Подстриган е за монах на 3 август 1975 г. в Троянския манастир, където миналата година отбеляза рождения си ден. След кончината на патриарх Максим, на 24 февруари 2013 г.  Неофит е избран за патриарх на БПЦ.
На 30 април т.г. патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод отслужиха първата света литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий”. Църквата бе строена почти 15 години чрез дарения и помощ от държавата.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч