Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Кметът на Ловеч поздравява космонавта Георги Иванов за рождения ден

ÐмеÑÑÑ Ð½Ð° ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ð¿Ð¾Ð·Ð´ÑавÑва коÑмонавÑа ÐеоÑги Ðванов за ÑÐ¾Ð¶Ð´ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð´ÐµÐ½

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова изпрати поздравление до генерал-лейтенант Георги Иванов, космонавт и  почетен гражданин на Ловеч, по повод неговия рожден ден на 2 юли. В поздравителния адрес се казва:

„Изминаха 43 години от полета на „Съюз-33“ на 10 април 1979 г.,  но хората от няколко поколения пазят скъп спомен за извършеното от Вас и Николай Рукавишников. Този полет демонстрира изключителна  подготовка и способност да се реагира на непредвидени ситуации по време на полет. Както сте разказвали, уникално е усещането да си в Космоса, защото виждаш Земята без държавни граници и конфликти, като един общ дом. Целият Ваш обществен актив е ярък пример за родолюбие и патриотизъм, като същевременно имате важен принос в развитието на космонавтиката“.

Георги Иванов е първият български космонавт. Народен представител в Седмото велико народно събрание (1990 – 1991 г.). Роден е в Ловеч на 2 юли 1940 г., в семейството на Иван Иванов Какалов и Анастасия Какалова. Родната му къща се намира в кв. „Вароша“. Завършва Средно смесено училище „Тодор Кирков“ Ловеч (1958). Завършва Военното училище в Долна Митрополия (1964 г.) със специалност инженер-летец и квалификация пилот, първи клас. Служи в БНА като пилот, старши пилот, командир на звено и командир на ескадрила. Защитава дисертация и получава научна степен кандидат на физическите науки през 1984 г. Негов научен ръководител е Димитър Мишев.

 

Община Ловеч, пресцентър

01.07.2022 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия