Общинска администрация Ловеч / Република България

Център за услуги
и информация:

068/ 688 381
info@lovech.bg

Община Ловеч

Официален уеб сайт

Кметът на Ловеч присъства на 1 февруари на панихида в памет на жертвите на комунизма

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова  присъства на панихидата в памет на жертвите на комунизма, която бе отслужена от отец Михаил  в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч на 1 февруари на обяд.  

Днес се отбелязва признателност и почит към жертвите на „червения“ режим. Панихидата е организирана от СДС-Ловеч. На църковния ритуал присъстваха още заместник-кметът Венцислав Христов, представители на десните политически партии,граждани.

Тази година се навършват 74 години от първите присъди на Народния съд. Тогава, на 1 февруари 1945 г., посрещат смъртта  си регенти, депутати, офицери, министри, общественици - жертви на Първи състав на Народния съд.

Това е датата, на която са осъдени на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници, като присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца от страната са изселени 28 131 души, а хиляди са убити.

 Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).