Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Кметът на Ловеч ще се включи в поклонението в бившия концлагер „Слънчев бряг“

ÐмеÑÑÑ Ð½Ð° ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ñе Ñе вклÑÑи в поклонениеÑо в бивÑÐ¸Ñ ÐºÐ¾Ð½ÑÐ»Ð°Ð³ÐµÑ âСлÑнÑев бÑÑгâ

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова ще се включи в шествието поклонение в памет на жертвите на лагера "Слънчев бряг" край града. Събитието е на 25 март 2023 г., събота, тръгването е в 10.30 часа от сградата на Областна администрация. Към 11.30 часа, след пристигане на шествието на мястото на лагера,  ще се отслужи панихида. След нея ще бъде дадена думата на участници в поклонението, следва поднасяне на венци и цветя.

Шествието се провежда традиционно от 1990 г. насам, като организатор на събитието е местният Съюз на демократичните сили, но в него се включват граждани от цялата страна. Кметът Корнелия Маринова редовно участва в поклонението от началото на първия си мандат през 2016 г., а и по-рано, от 2012 г., като председател на Общинския съвет в Ловеч и депутат.

Трудовият лагер край Ловеч е разкрит с решение на Политбюро на ЦК на БКП през 1959 г. и съществува до 1962 г. Става печално известен с жестокия си режим и липсата на съд и присъда за затворниците. Първоначално се води в документите на МВР-ДС като „Трудовата група – Ловеч“, но става известен като лагера „Слънчев бряг”.

Припомняме, че Община Ловеч продуцира  документално-игралния филм "Слънчев бряг - Експрес към ада" на режисьора Степан Поляков, чиято премиера бе в Ловеч на 31 януари 2023 г.

 Забележка: Архивна снимка.

Община Ловеч, пресцентър

24.03.2023 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч