Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Кметът на Ловеч взе участие в дискусията за новото райониране

ÐмеÑÑÑ Ð½Ð° ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ð²Ð·Ðµ ÑÑаÑÑие в диÑкÑÑиÑÑа за новоÑо ÑайониÑане

В най-голяма степен ми допада втория вариант  от предложените четири за ново райониране на страната,  съобщи на пресконференция на 27 февруари кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя бе запитана от журналистите как е преминала дискусията в столицата на 26 февруари, организирана от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Както е известно, междуведомствена работна група предлага три варианта за нов териториален обхват на районите. По време на дискусията в понеделник Десислава Николова от Института за пазарна икономика представи и четвърти вариант.

Кметът Корнелия Маринова обясни, че се ръководи от оценката за достъпа до ресурс. „Да, нужно е в един район да има водещ икономически център, но това повишаване на оценката не се знае дали няма да отведе района надолу, защо не можем  да видим къде е точно този процент на брутен вътрешен продукт спрямо средния процент в ЕС. Струва ми, че е по-добре да сме заедно с други общини и области, които са с нашето ниво. Затова като тръгнем от Видин и се мине през Ловеч към  Габрово, В. Търново,  Търговище, Силистра и Разград, такъв район се доближава в много по-голяма степен до нивото на Ловеч.“

Кметът Корнелия Маринова е поискала допълнителна информация от Десислава Николова, "за да можем на практика да стъпим на някакви базисни данни, а не да си говорим абстрактно".

Това желание е било изведено от водещата дискусия Венелина Гочева от в. „24 часа“ като един от акцентите от срещата, тоест необходимост от допълнителни икономически показатели за предлаганите четири варианта.

Според втория вариант районите от ниво 2 ще бъдат четири. В нашия район заедно с Ловеч влизат още областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, и Силистра, като формират Дунавския район.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч