Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Кметът Корнелия Маринова и председателят на ОбС Петър Цолов участват в празниците на Абланица и Хлевене

 ÐмеÑÑÑ ÐоÑÐ½ÐµÐ»Ð¸Ñ ÐаÑинова и пÑедÑедаÑелÑÑ Ð½Ð° ÐбС ÐеÑÑÑ Ð¦Ð¾Ð»Ð¾Ð² ÑÑаÑÑÐ²Ð°Ñ Ð² пÑазниÑиÑе на ÐбланиÑа и Хлевене

Две ловешки села отпразнуваха своя празник в събота, 29 октомври - Абланица и Хлевене, броени дни след Димитровден. Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова посети последователно и двете селища, като връчи поздравителни адреси и знамето на Общината. Заедно с нея бе и председателят на Общинския съвет Петър Цолов, а в Абланица - и общинският съветник Иван Минков.
Тържеството в Абланица бе на площада с пъстра художествена програма, премиера на две книги за история на селото от местни автори и богат курбан. Празникът започна с водосвет, отслужен от  отец Викентий, а после кметът на селото Младен Цонев приветства гостите на тържеството.
В словото си кметът на Ловеч Корнелия Маринова припомни, че ръководството ще подпомага за просперитет всички селища в общината и това важи с пълна сила и за Абланица. Нека сме заедно както във всекидневните усилия, така и в празник като днешния, призова тя.
Традиционният празник на Хлевене започна с водосвет, отслужен от Ловчанския митрополит Гавриил и отец Любомир Казашки, секретар на митрополията. После пред местния параклис бе осветен курбан.
Празникът по-късно се пренесе в ресторанта, където имаше изпълнения на местната вокална група, носител на множество награди.
„Хлевене е известно от много отдавна, името му се носи през столетията. А ако някой може да преведе какво точно пее вашият природен феномен "Свирлив кладенец", навярно ще знаем много повече. Но и това, което виждат нашите очи, е достатъчно, за са кажем, че Хлевене се развива възходящо. Не случайно с такава любов и страст умеете да пазите традиции и обичаи“, каза в приветствието си кметът Корнелия Маринова.
Кметът на Хлевене Лачо Йорданов пък припомни, че наскоро Маринова е станала баба с второ внуче и пожела радост и гордост и в личния живот.
В двете тържества последователно взе участие Общинският духов оркестър, а народни хора се виха дълго време по площадите в слънчевия съботен ден.
 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч