Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Кметът на Община Ловеч поздрави Ловчанския митрополит Гавриил по повод рождения му ден

ÐмеÑÑÑ Ð½Ð° ÐбÑина ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ð¿Ð¾Ð·Ð´Ñави ÐовÑанÑÐºÐ¸Ñ Ð¼Ð¸ÑÑÐ¾Ð¿Ð¾Ð»Ð¸Ñ ÐавÑиил по повод ÑÐ¾Ð¶Ð´ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¼Ñ Ð´ÐµÐ½

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова изпрати на 16 юли поздравителен адрес до Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил по повод рождения му ден. Адресът, заедно със скромен подарък, бе връчен от заместник-кмета Даниел Колев. В посланието се казва: „На 18-ата година от водачеството на Ловчанската епархия  Вие може да се похвалите с много успешно завършени проекти. След построяването на новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ се откриха нови хоризонти за Вашата мисъл и дейност. Никак не е случайно, че тази есен в Ловеч отваря врати първото  начално общообразователно православно училище. Това е нова възможност за децата да тръгнат по пътя на Христовите добродетели, като вяра, любов, милосърдие, състрадание.“

Митрополит Гавриил е роден на 16 юли 1950 година в град София със светското име Цветан Методиев Динев. Живее с родителите си в Чехословакия  (1953 – 1966), където завършва основно образование. Завръща се в България и в 1969 г. започва да учи във Висшия институт по архитектура и строителство, който завършва в 1973 година.

По време на следването си се запознава с епископ Партений Левкийски, който става негов изповедник и му оказва силно влияние. В 1973 година се премества да живее в Клисурския манастир „Света Петка“ край Банкя, а на 27 декември 1979 г. в манастира е подстриган в монашество с името Гавриил. На 19 октомври 1998 г. в Рилския манастир е ръкоположен в епископски сан с титлата „Макариополски“ и е назначен за викарий на софийския митрополит. На 21 януари е избран и на 28 януари 2001 г. е канонически утвърден за ловчански митрополит. Почетен гражданин е на Ловеч от 26 март 2015 г. „За личностен принос и заслуги за духовното развитие и израстване на град Ловеч“.

 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия