Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Кметът Петков откри изложба на автентични носии и пафти

ÐмеÑÑÑ ÐеÑков оÑкÑи изложба на авÑенÑиÑни ноÑии и паÑÑи

Кметът Страцимир Петков откри днес в Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ изложба на автентични български носии и пафти. Сред тях са и 40 пафти от личната му колекция, събирана над 20 години. Той сподели за любовта си към етнографията и разказа историята на сбирката си. Пафтите определи като родова памет и фолклор. Първоначално ролята им била да пазят детеродните органи на жените, после станали белег на заможност, а сетне мода. Допреди 15 години все още можеше в някоя стара къща да се намерят пафти, но вече ги няма, посочи Петков. Той каза, че някои от любимите му екземпляри ще бъдат изобразени на плакет, който ще бъде връчван на пазителите на фолклора в различни празници и конкурси. Днес подари на присъстващите картичка със снимка на пафтите и личен автограф.

В експозицията в Галерията са подредени още 16 чифта пафти от Регионалния исторически музей – Ловеч. Изложени са и 30 фолклорни костюма от общо стоте, събрани, възстановени и съхранени от Ивана Манева от Хисаря, и 25 творби, изработени по метода торцевание от ученици със специални образователни потребности към Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование - Ловеч.

Изложбата организира Народно читалище „Зорница – 2010 – Нено Щрегарски“. Тя може да бъде видяна до 1 юни. Това е предхождащо събитие на 7-ия фестивал за обработен фолклор „Люлякова ръченица“, който ще се проведе в Ловеч на 12 май с домакинството на читалището и финансовата подкрепа на Община Ловеч. Момичета от фолклорна формация „Елит“ ще дефилират на фестивала с някои от изложените в Галерията автентични носии.

Фестивалът ще е естествен завършек на люляковите майски празници в Ловеч, обяви председателят на читалището Нели Читинова. Негов патрон е кметът Петков.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч