Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Кметът Петков поздрави Езиковата с празника й, връчи награда на четирима ученици

ÐмеÑÑÑ ÐеÑков поздÑави ÐзиковаÑа Ñ Ð¿Ñазника й, вÑÑÑи нагÑада на ÑеÑиÑима ÑÑениÑи

Кметът Страцимир Петков поздрави днес ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ с празника й. „Продължете традициите на първото чуждоезиково училище в България, оставете отпечатък от себе си, развивайте се и най-вече запазете приятелствата – безценни са“, пожела Петков. Той е първият кмет на Община Ловеч, възпитаник на Езиковата.

Днес ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ празнува 144-годишнината от основаването на Американското девическо училище в Ловеч и 74-годишнината от създаването на първата езикова гимназия в България. Сред гостите бяха председателят на общинския съвет Стефан Тихолов, областният управител Виктор Стойчев, председателят на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров, много бивши и настоящи ученици и учители. И всички обединени около тезата „Езиковата е повече от гимназия, тя е начин на живот“.

„Има много училища, които дават солидно образование, чужди езици, но в Езиковата се учиш да летиш. Не само да мечтаеш, а и да сбъдваш“, заяви директорът Иво Райнов. Той изтъкна, че училището е флагман на образованието в България, защото „зад него стои мощна, силна, вдъхновяваща общност“.

Традиция е възпитаниците на Езиковата да печелят призови места на олимпиади и състезания, да участват в национални и международни форуми, да представят града в различни граждански инициативи, обявиха водещите Ралица и Венци. Четирима от тези успешни ученици награди Страцимир Петков като председател на фондация „За ловешката езикова гимназия“. Те са Ванеса Цочева, 12 „г“ клас, Надежда Попска, 11 „а“, Вирджиния Петкова, 12 „д“ и Александър Илиев, 12 „в“.

Връчени бяха още много награди за значими постижения на езиковци.

Празникът продължи с пиесата „Балкански синдром“, представена от зрелостници на сцената на Драматичния театър.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч