Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Кметът Петков поздрави йоглавчани навръх Велики четвъртък

ÐмеÑÑÑ ÐеÑков поздÑави йоглавÑани навÑÑÑ Ðелики ÑеÑвÑÑÑÑк

На Велики четвъртък кметът на Община Ловеч Страцимир Петков гостува на с. Йоглав. Той се включи в традиционното автентично боядисване на яйца, организирано от Народно читалище „Пробуда – 1926 г.“ и кметството. Преди това бе посрещнат с пита и сол от кмета на селото Анелия Ангелова. Петков приветства йоглавчани за запазените и развивани традиции и ги поздрави с великденските празници. Той обагри първото червено яйце, символ на Възкресението, и с него намаза челото на Ангелова с пожелание да е здрава и успешно да работи за просперитета на селото. 

Още рано сутринта центърът на селото беше подобаващо украсен и огласен от българска народна музика. Там организаторите оформиха  „бояджийница“, на която имаше подготвени сварени яйца, бои, цветя, пуканки и сладки почерпки.
Десетки деца и възрастни участваха в работилницата. Облечени в народни носии, те демонстрираха автентично боядисване на червени яйца на саджак в котел, в който  имаше естествени багрила - сварен липов чай и люспи от лук. В друг котел вреше коприва, от която яйцата ставаха зелени. Бъркането ставаше с големи дървени лъжици.
Малки и големи се захванаха за работа и не след дълго белите яйца се превърнаха в пъстра палитра. Заедно баби и внуци създадоха цветно настроение за предстоящия голям празник Възкресение Христово. Децата получиха грамоти от читалището за най-красиво великденско яйце. Преди това секретарят на читалището Еленка Щерева, припомни  традицията на Велики Четвъртък и обяви музикалната празнична програма на фолклорна група „Югла“ и малките изпълнители от детска фолклорна формация „Югла“. С изпълнение на флейта в празника взе участие и Велислав Петков, чиито баба и дядо живеят в Йоглав.

Тържеството приключи с голямо хоро.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч