Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Книга за революционера Христо Иванов – Големия ще получат ловешките училища за 15 септември

Ðнига за ÑеволÑÑионеÑа Ð¥ÑиÑÑо Ðванов â ÐÐ¾Ð»ÐµÐ¼Ð¸Ñ Ñе полÑÑÐ°Ñ Ð»Ð¾Ð²ÐµÑкиÑе ÑÑилиÑа за 15 ÑепÑемвÑи

Книгата „Христо Иванов - Големия. Личност и дело" на ловешкия историк и писател Младен Младенов (Стоянов) ще бъде подарена на всяко училище  в Ловеч по повод началото на новата учебна година 2018-2019. Това съобщи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова по време на представянето на второто допълнено издание на историческото изследване на видния наш революционер. Представянето се състоя на 12 юли 2018 г. вечерта във Военен клуб- Ловеч. За книгата говориха подробно и аналитично заместник-председателят на областния съвет на СОСЗР в Ловеч майор /з/ Николай Василев и историкът Теодор Тончев.

Авторът Младен Маринов (Стоянов) е роден в близкото до Ловеч село Умаревци.  Познавач е на живота и делото на Васил Левски, както и на Христо Иванов – Големия. Първото издание на „Христо Иванов - Големия. Личност и дело" е от 1987 г. на издателство „Отечествен фронт“. „Можете ли да си представите в онова време на излезе историческа книга, в която да не се цитира приноса и имената на комунистическите лидери, а в тази книга няма нито едно такова име“, каза днес авторът.

Младен Маринов е автор на над 200 статии в областта на историята, археологията, литературата, образованието и политиката. Неговите книги „История с аромат на вино", „Масонството, българската революция и Левски", „Левски – история и манипулации“ отдавна са библиографска рядкост.

Христо Иванов Големия (1838 – 1898) е български национал-революционер и политик, роден в село Къкрина, община Ловеч. Той е близък другар на Васил Левски, участник в двете Български легии в Белград, участник в Априлското въстание (1876) и Руско-турската война (1877-1878).

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч