Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Коледари огласиха с песните си сградата на Община Ловеч

ÐоледаÑи оглаÑиÑа Ñ Ð¿ÐµÑниÑе Ñи ÑгÑадаÑа на ÐбÑина ÐовеÑ

Коледари огласиха с песните си на 20 декември 2022 г. сградата на Община Ловеч. За поредна година това бяха самодейци  от Народно читалище „Светлина-1927 г.“ в село Лисец, водени от ръководителя Георги Карамишев. Във фоайето децата изпълниха коледни песни и фолклорни наричания, придружени с изпълнения на гайда и тъпан.

Най-известната обредна песен е „Стани нине, господине, че ти идем добри гости“. Тя говори за народните традиции, които идват от древността.  Песните се изпълняват от коледари - момчета и млади мъже, които обикалят домовете и пожелават здраве, дълъг живот и благодат.

Навярно затова кметът Корнелия Маринова се обърна към коледарите с думите: „Добре дошли в общината, това е домът на всички ловчалии, защото всеки гражданин в определен момент има работа тук. Много се радвам, че сте наши гости и то точно на Игнажден, когато се внимава кой пръв влиза в дома. Нека новата година сбъдне всички наши пожелания за добруване на всички граждани!“ По стара народна традиция кметът подари на гостите кравайчета и пакети с лакомства.

Събитието бе наблюдавано от служителите на общината, граждани, както и от заместник-кметовете Даниел Колев и Венцислав Христов.

 

Община Ловеч, пресцентър

20.12.2022 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч