Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Корнелия Маринова: Професионалното образование е изключително важно в цялостната система на училищното образование

ÐоÑÐ½ÐµÐ»Ð¸Ñ ÐаÑинова: ÐÑоÑеÑионалноÑо обÑазование е изклÑÑиÑелно важно в ÑÑлоÑÑнаÑа ÑиÑÑема на ÑÑилиÑноÑо обÑазование

Професионалното образование е една изключително важна брънка от цялостната система на училищното образование и за мен е истинска радост, че мога да ви приветствам тук, специалистите от Габрово, Велико Търново, Плевен и Ловеч. С тези думи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се обърна към участниците в Регионалната среща за развитие на професионалното образование и обучение (ПОО), организирана от РУО Ловеч на 2 октомври в дом „Преслав“ в Ловеч.

В срещата участва заместник-министърът на образованието Таня Михайлова, както и областният управител на Област Ловеч Георги Терзийски.

Кметът Корнелия Маринова посочи още, че активната политика на сегашното правителство по въпросите на образованието е от изключително важно значение за всички. Специално за Община Ловеч сумата към образователната сфера възлиза на  8 033 245 лева, като това са средства по ОП „Региони в растеж“. Ще бъдат реновирани седем училища в града, три детски градини и една ясла.  Двете от трите професионални гимназии в града ще бъдат ремонтирани. Кметът съобщи, че в четвъртък предстои първа копка на ремонта в Националната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Димитър Димов“ в Ловеч.

Професионалното образование е в най-високото ниво на скалата на моите приоритети, каза в приветствието си областният управител Георги Терзийски. Той сподели, че областната администрация работи добре с общините, с образователните институции и с работодатели, но трябва да се променят нагласите и да се утвърди убеждението, че изборът на професия е една от най-важните стъпки в живота на младите хора.

Дълго време професионалното образование у нас беше в ъгъла, не беше най-уважаваното, каза заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. „Крайно време е този модел да се прекъсне, крайно време е да се променят нагласите. Професионалното образование дава неща, които не се случват в други области  - дава диплома, дава и свидетелство за професионална квалификация. То предлага и най-бързо реализираната добавена стойност, образование, което веднага след завършването човек може да започне своята реализация“, мотивира се зам.-министър Таня Михайлова.

Срещата в Ловеч продължи с презентации на специалистите по професионално образование и обучение

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч