Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Кралицата на българската поезия Маргарита Петкова гостува в Ловеч

ÐÑалиÑаÑа на бÑлгаÑÑкаÑа Ð¿Ð¾ÐµÐ·Ð¸Ñ ÐаÑгаÑиÑа ÐеÑкова гоÑÑÑва в ÐовеÑ

В навечерието на 24 май най-голямата българска поетеса Маргарита Петкова гостува в Ловеч, за да се срещне с всички, които обичат поезията й и острия й поглед към всичко, което се случва в живота ни.

На 22 май (понеделник) от 17:30 ч. в Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров” тя ще представи най-новата си книга „Белите ми нощи“. Събитието е организирано от Община Ловеч и Издателска къща „Персей“.

Всички знаем стиховете й, изпети от най-големите български певци – „Болката отляво“, „Иване, Иване“, „Бермудски триъгълник“… Маргарита Петкова пише за любовта както никой друг, а в стиховете й хиляди българи припознават собствените си чувства. Затова нейните стихове се приписваха на ръка, след като книгите й още с излизането им моментално свършваха в книжарниците. Сега се споделят в социалните мрежи, но продължават да палят същите емоции. Най-пресният пример са „Белите ми нощи“ – спечелилите си хиляди почитатели стихове на поетесата (още докато се раждаха) и събрани сега между кориците на новата й книга.

Маргарита Петкова отново пише за любов, но чертае нови посоки за българската поезия. Тя отново е предизвикателна. Стихотворенията й те завихрят и издигат, политаш с тях, с цялата свобода на любовта като чувство, а не просто като мачкане на чаршафи. Влизаш и в един лабиринт, събрал цялата култура и познание на човечеството. Интелигентният читател ще се превърне в съавтор, ще разчита с възхита и удоволствие знаци, които ще го препратят към червения карамфил за Шибил или към Дебеляновата любима, към Рембранд със Саския на коленете или Пармския манастир с Жерар Филип. Ще бъде един от народа на Вазов или ще плува в еротиката на „Пеперудите са свободни“. И накрая – без да е силен по математика, химия или нови технологии, ще говори за любов с понятия от тези науки. Защото за любовта няма граници – и за чувството, и за думите, с които може да бъде описано.

На събитието ще чуете най-новите й стихове, ще разговаряте с нея и може да си вземете личен автограф. Поетесата ще бъде представена от издателя й – литературния критик и изследовател Пламен Тотев. Стихове от книгата ще прочете актьорът Петър Стойчев.

 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител