Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Ловчалията Ивайло Енчев – Рони извади светия кръст на Богоявление

ÐовÑалиÑÑа Ðвайло ÐнÑев â Рони извади ÑвеÑÐ¸Ñ ÐºÑÑÑÑ Ð½Ð° ÐогоÑвление

Ловчалията Ивайло Енчев – Рони (31 г.)  извади светия кръст от водите на река Осъм днес на Богоявление в Ловеч. Така той осъществи една своята мечта, защото четири пъти досега е скачал в ледените води на този празник, но тази година му се усмихна късметът.  

Рони нашумя в медиите през есента на  2014 г., след като нарисува образите на  Васил Левски и Христо Ботев на терасата си на жилищен блок в кв. „Младост“.

Ритуалът за Богоявление по традиция стана на моста до площад „Екзарх Йосиф Първи“. Тази година при силен снеговалеж и температура на въздуха минус 6 градуса имаше доста кандидати. Но в крайна сметка в реката скочиха само пет момчета, като надпреварата бе не по-малко оспорвана.

Щастливецът Ивайло Енчев получи благословия и награда от Ловчанския митрополит Гавриил, както и подаръци от народния представител Антон Долапчиев и кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова.

„Този ритуал изпълва сърцата ни с гордост и усещане, че сме част от едно голямо единение. Да се чувстваме част  от община Ловеч, като българи, със силна връзка между вярата, войската, родът. Иска ми се снегът, който трупа, да символизира чистота на делата и помислите ни през годината, която започва. Поздравявам Ивайло за сбъдването на неговото съкровено желание и да му желая здраве, благополучие, а чрез него и на всички ловчалии“, каза кметът Маринова.

„Искам да пожелая на млади хората като Ивайло да могат да живеят в този град, като се създадат условия за това, а с Божия помощ това е възможно. Нека Божията благословия бъде върху всички нас, за много години!“, благослови владиката.

Наблюденията през годините сочат, че когато на Богоявление има такъв голям студ и дебел сняг, това е знак за много здрава и благодатна година, поясни по-късно ловчанският митрополит.

Празникът започна сутринта  със Света литургия и Велик водосвет, отслужен от Ловчанския митрополит Гавриил на площада пред катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч. Там се състоя и  освещаването на бойните знамена.

В празника се включиха, освен кметът Корнелия Маринова и председателят на Общинския съвет Петър Цолов,  областният управител Ирина Митева и заместник- областният управител Георги Терзийски, заместник-кметовете  на общината Цветан Георгиев, Венцислав Христов и инж. Ивелина Радевска.

Военни части, които участваха в почетен строй, бяха от ВФ 24480 в Ловеч и ВФ 24430 в Троян, като и представители на Националното дружество „Традиция“ - регионални клонове Априлци-Троян и Ловеч.

Слово пред строя произнесе полковник Лъчезар Марковски, началник на военен гарнизон „Ловеч“, който поздрави събралото се множество с големия празник на войската.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111