Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Ловеч е домакин на Международната олимпиада по френски език

ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ðµ домакин на ÐеждÑнаÑоднаÑа олимпиада по ÑÑенÑки език

Днес в Езиковата гимназия бе открита  Международната олимпиада по френски език (29.10 - 01.11.2016 г.). Ловеч е домакин на престижната олимпиада, която миналата година  се проведе в Румъния. Организатори са Министерство на образованието и науката и Община Ловеч заедно с РУО-Ловеч и ПЕГ „Екзарх Йосиф I“  и в тясно сътрудничество с Франкофонски регионален център за Централна и Източна Европа на МОФ в София, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България (АПФБ), МВнР и други франкофонски партньори.
Състезанието е за страните Албания, Армения, България, Македония, Молдова и Румъния. Участниците са 33 ученици - състезатели и  12 учители, без да се считат останалите заети по организацията.
По този повод кметът на Ловеч Корнелия Маринова получи  поздравителен адрес от министър-председателя Бойко Борисов, в който се казва:
„Уважаема госпожо Маринова, позволете ми чрез Вас да приветствам участниците и организаторите на олимпиадата, която се провежда в Ловеч – един от най-живописните и гостоприемни градове на България. Повереното домакинство на това значимо събитие е признание за активната работа и традициите в езиковото обучение в Ловеч. Вярвам, че състезанието не само ще покаже знанията и придобитите умения на изучаващите френски език, но е и важна форма в развитието на междукултурния обмен. Винаги съм смятал, че взаимното ни опознаване и общуване заличава границите, издигани от недоверието, учи ни да сме по-толерантни и съпричастни. В този аспект високо ценя ролята на Международната организация на Франкофонията. Желая приятен и интересен престой на нашите гости в България.“
Участниците  в международното мероприятие бяха поздравени от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова на френски език и български език.
Заместник-министър Диян Стаматов даде старт на олимпиадата.За откриването дойдоха още заместник-кметът Венцислав Христов, началникът на РУО Еленко Начев и други. След тържеството бяха открити и нови кабинети - по информационни технологии и по романски езици.
Днес състезателите пишат есе, а утре е тестът. Участници в олимпиадата са ученици с минимална възраст 16 г. според нивото на езикови компетентности по френски език, постигнато във формален контекст, съгласно Общата европейска езикова рамка в две секции: за ниво В1 и за ниво В2.
Всяка страна-участник има отбор от 6 ученици, по 3 за всяко ниво.  В националните екипи се включват и по двама учители - един придружаващ и друг, който участва в съвещанията на комисията за провеждането.
Победителите ще бъдат обявени на 31 октомври, понеделник,  в Ловчанското читалище, събитието и художествената програма са от 18 часа. На следващия ден участниците ще отпътуват.
 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч