Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Ловеч е изобразен в сакралното пространство на храма "Св. св. Кирил и Методий"

ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ðµ изобÑазен в ÑакÑалноÑо пÑоÑÑÑанÑÑво на ÑÑама "Св. Ñв. ÐиÑил и ÐеÑодий"

Няма друг град освен Ловеч, който да е вписан в сакралното пространство по този начин, по който го виждаме в новия катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в града край Осъм. Това разкрива проф. д-р Владимир Аврамов от Факултета по изобразителни изкуства във Великотърновския университет, който е ръководител на художниците, които изографисват ловешкия храм.

Изображението се намира точно над вратата на асансьора. То показва емблематичните обекти Покрит мост, възрожденския квартал „Вароша“ с крепостта, както и самия храм. Надписът над тях разказва историята храма и сочи небесното покровителство на Светите братя Кирил и Методий над града.

Научаваме, че „този Боголепен катедрален храм е издигнат през годините 2005 – 2017, изписан е в годините 2014 – 2023 година. Стенописите и иконите са реализирани от колектив с ръководител Владимир Аврамов. Иконостасът е дело на Николай Шурелов“.

Близо 7000 обекта са изобразени по стените на храма - като отделни икони или в композиции. Храмът бе тържествено осветен през 2017 година. Той е на две нива, има 850 кв. м застроена площ, а разгънатата площ е два пъти по-голяма.

Община Ловеч, пресцентър

19.09.2022 г.

 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия