Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Ловеч в „златната среда“ по индекса на почтеността, кметът специално похвален

ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ð² âзлаÑнаÑа ÑÑедаâ по индекÑа на поÑÑеноÑÑÑа, кмеÑÑÑ ÑпеÑиално поÑвален

Ловеч е в „златната среда“ според индекса за почтеност, сочат данни на Асоциация "Прозрачност без граници", която представи свое изследване. То се нарича  "Местна система за почтеност. Индекс 2017 - резултати, изводи, добри практики" и бе представено на пресконференция по повод Световния ден за борба с корупцията на 9 декември.
В рамките на изследването са посетени 13 областни града или половината от изследваните общини. В Общата класация Ловеч е на 16-о място, след Сливен и преди Плевен.
На пресконференцията бяха посочени някои положителни практики. Сред тях е подобрената контролна дейност на Общинския съвет в Ловеч -  пълна база данни, протоколи, добрата отчетност в реално време. (Виж записа след 20 мин.)
Кметът на Ловеч Корнелия Маринова бе поздравена за усилията да вкара общината в „зелената зона“, като рейтингът на кмета е скочил с цял пункт спрямо 2015 г. , сега 4.00  при общ 3.89 пункта. (Виж записа след 24 мин.)  Корнелия Маринова бе спомената веднага след успешните кметици на София и Габрово - Йорданка Фандъкова и Таня Христова.
Много висок е индексът на Общинска администрация в Ловеч – той е 4.20 пункта и е на шесто място, при среден 3.79.  Добри са показателите на съда и на полицията в Ловеч. Незадоволителни,  в дъното на таблицата, са показателите за бизнес-организациите, за местните медии и за гражданските организации в Ловеч.
Индексът на местната система за почтеност се е превърнал в стимул за позитивно развитие в много от градовете, отчитат от асоциацията.
Индексът се съставя като сравнителен анализ на общините в 27- те областни центрове. Фокусът е върху изследване на 9 ключови институции, които формират местната система ма почтеност. Обхванати са местна власт, администрация, медии, съд, бизнес. Измеренията са капацитет, роля, управление.
Общите резултати  показват максимална стойност на индекса 3,74 от 5 възможни. Средната стойност на индекса е 3,29. На първите места са Бургас, София и Стара Загора. При тези градове се работи за повече прозрачност и отчетност към гражданите.
Силистра, Монтана и Хасково са с най-слаби показатели за прозрачност и отчетност.
Кметските екипи отчитат най-висока степен на индекса, следват общински съвети, общинска администрация, съдилища, гражданско общество.
Най-големите подобрения са по отношение МВР и съдилищата в областните центрове.
Виж тук пълен запис
https://www.youtube.com/watch?v=dfiwFiC07_U
 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч