Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Ловешка ученичка с награди в международни конкурси в Италия

ÐовеÑка ÑÑениÑка Ñ Ð½Ð°Ð³Ñади в междÑнаÑодни конкÑÑÑи в ÐÑалиÑ

Ловешката ученичка Мария Веселинова Василева (17 г.) неотдавна се завърна  с две отличия от международни конкурси. Младата певица, която е ученичка в 9 клас на СУ „Тодор Кирков“, получила две награди от два конкурса в Италия. Двете награди са за вокално изпълнение - трето място и в двата конкурса, които се проведоха през март т.г. в градовете Римини и Сан Марино. И на двете места Мария се явява с изпълнение на песента Skyfall на Адел.

Фестивалите се наричат съответно „Italian break” в Римини и „Super voices” в Сан Марино. В тях участват деца от различни държави, имало е участници от Канада, Украйна, Русия, Азербайджан, Китай. Мария е била единствената участничка от България.  Тя е получила акредитация след събрани максимален брой точки през януари в друг международен интернет форум в Москва, в който е участвала чрез песен, изпратена като видеоклип.

В пътуването до Италия Мария е била придружена от своята майка Станислава Василева, която я подкрепя за тези й изяви.

Момичето се занимава с пеене още от четиригодишна възраст, а на 12 години вече пее поп, джаз. Имам песни и с рок звучене, споделя тя. Нейна учителка по пеене е била Милена Дафинина, до преди заминаването й за София.

Мария има своите редовни изяви на всички празници в Ловеч, включително и на 11 май – Празник на града.

В Италия на фестивалите й направило впечатление, че мнозина говорили и на руски, затова майка й е била преводач. Обяснението е, че фестивалите са организирани от руско-италианска асоциация.

След последния фестивал Мария е получила покани за няколко международни фестивала – в Украйна, Русия, Италия, включително и в Холивуд, САЩ. Последната покана изглежда най-трудна за реализация, защото е много далече и свързана с много разходи.

Мария още не е решила  какво ще кандидатства след средното си образование – освен музиката я привличат и информационните технологии. Решила е обаче, че пак ще участва с песен в предстоящите празници на Ловеч.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч