Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Ловешката фирма „ВЕЛГА“ ООД се наложи на европейския пазар със собствени дизайнерски разработки

ÐовеÑкаÑа ÑиÑма âÐÐÐÐÐâ ÐÐÐ  Ñе наложи на евÑопейÑÐºÐ¸Ñ Ð¿Ð°Ð·Ð°Ñ ÑÑÑ ÑобÑÑвени дизайнеÑÑки ÑазÑабоÑки

През годините „Велга“ ООД в Ловеч оптимизира производството си и разшири базата си многократно. Фирмата разполага със затворен цикъл на производство, като от 2014 г. е въведена инвестиционна програма за развитие и модернизиране на техническата база. Със своите резултати „Велга“ печели поредица отличия от Община Ловеч за „Бизнесмен на годината“.

Последната придобивка е нов разкройващ и металобработващ цех, оборудван с лазер за ламарина, тръби, както и тръбоогъващи и листоогъващи CNC машини, последно поколение.

Моделите на „Велга“ ООД непрекъснато се увеличават. Дизайнерските решения, комфортът и качеството са водещи при разработването на нови модели. Марката "Велга" все повече се налага на европейския пазар чрез собствените си дизайнерски разработки. Фирмата работи 90% за ЕС, 5% за държави като Израел и Австралия, а делът на вътрешния пазар е до 5%.

Условията и средата на труд  са сред приоритетите за управителите  - това им осигурява стабилни и професионално ангажирани служители. Допълнителните стимули и социални придобивки са също фактор, които помагат на „Велга“ да има сплотен, отговорен и постоянен екип.

„Нашите доволни клиенти през годините са нашият най-силен стимул и мотивация за непрестанно обновяване, надграждане и усъвършенстване.  Ние работим за комфорт и уют на клиентите и това е най-голямата ни награда.“ Това сподели Герасим Дочев, дизайнер във фирмата и син на един от собствениците.

Оправдан е интересът и на гостите на Ловеч към „Велга“. Последно там гостува посланикът на Босна и Херцеговина в София  Здравко Бегович. На 18 октомври 2021 г., придружен от кмета Корнелия Маринова и председателя на ОбС Петър Цолов, той се запозна с производството и продукцията.

Основаната през 1989 г. фирма „Велга“ ООД вече повече от 30 години е лидер в производството на тапицирана мека мебел, както в България, така и извън нея.  Това е типична семейна фирма, основана от трима братя - Веселин, Гавраил и Лазарин Дочеви. Името „Велга“ е съчетание от имената им.

Началото дава Веселин Дочев, който е бил главен конструктор на мебели в завод „Тодор Кацаров“. Той провокира братята си да започнат производство на тапицирани мебели. Амбицията е да произвеждат тапицирани мебели за дом, офис, хотел и ресторант. Със собствени средства през годините фирмата се разширява,  застроените площи вече са над 8000 кв. м.  В обширен шоурум са изложени по-голяма част от мебелите, предназначени за продажба. Модерният корпус на фирмата е в Ловеч на бул. „Мизия“ № 10.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж