Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Ловешкото село Хлевене празнува с църковна служба и голям курбан

ÐовеÑкоÑо Ñело Хлевене пÑазнÑва  Ñ ÑÑÑковна ÑлÑжба и голÑм кÑÑбан

Ловешкото село Хлевене отбеляза на  своя традиционен  празник с църковна служба и вкусен курбан за над 300 души. Службата в църквата бе водена от отец Любимир Казашки, който след това отслужи водосвет и освети казаните с курбана. Голяма трапеза бе спретната в двора на бившето училище.

Гости на празника бяха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и заместник-кметът Даниел Колев. Домакините получиха поздравителен адрес  и саксия с живи цветя. Кметът  Корнелия Маринова , която е снаха в Хлевене, каза:

„Много се радвам, че днес съм тук. Няма да крия, че Хлевене е едно специално за мен място и много се вълнувам. Безброй  щастливи за мен моменти са свързани с Хлевене. Бъдете живи и здрави! И нека легендата за "Свирливият кладенец", с която сте известни,  да продължава да привлича нови и нови жители“.

Селото се свързва с родената тук актриса Кунка Баева, с учителя Велико Йорданов, с доц. Йовка Захариева, както и  много други работливи и жизнерадостни жители. Близостта до града прави селището предпочитано от много млади хора, тъй като е сред прекрасна природа. Известна е и местната  фолклорна група за автентичен фолклор  "Тарамбера" към Народно читалище „Хлевенец-1919 г.“, която е носител на награди от националните събори. 

На празника прозвучаха благодарности към 20 на брой спонсори на днешното тържество, както и към майстор-готвача Татяна Богомилова. Празникът продължи с музика и танци.

Община Ловеч, пресцентър

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч