Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Ловешкото село Лисец по традиция празнува двоен празник

ÐовеÑкоÑо Ñело ÐиÑÐµÑ Ð¿Ð¾ ÑÑадиÑÐ¸Ñ Ð¿ÑазнÑва двоен пÑазник

Ловешкото село Лисец по традиция в края на юли празнува два пъти – в читалището и в местността местността Врани кладенец. Тази година гост на концерта  на 28 юли вечерта бе заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов, а в събота, 29 юли,  на празника в местността Врани кладенец присъства заместник-кметът Даниел Колев.

Концертът се състоя в салона на НЧ “Светлина –1927 г.”, което е основано преди  96 години  и развива активна дейност. По този повод заместник-кметът Венцислав Христов връчи поздравителен адрес на домакините. Присъстващите бяха поздравени и от местния кмет Борислав Иванов. В концерта участваха местните самодейци и гости.

В събота сред красивата природа на Врани кладенец бе приготвен курбан в четири казана. Припомняме, че Лисец празнува всяка година в последната събота на юли, когато е Илинден по стар стил,  който официално е на 2 август.

Легендата разказва, че през 1926 г. селището е щяло да бъде опожарено, а жителите му – изселени. Войската смятала, че там се укрива бандата на страшния бандит Дочо Узунов, останала в историята с много кървави обири. На 2 август същата година подполковник Цоко Стоянов Коев спасява селото с думите: „Лесно е да се разруши едно село, но е трудно да се направи“.  За благодарност към съдбата, потомците пренасят курбан за своето спасение. През 1996 г. общоселският инициативен комитет решава 2 август да бъде обявен като Ден на Лисец.

Община Ловеч, пресцентър

29.07.2023 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч