Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Мартенска работилница в Йоглав

ÐаÑÑенÑка ÑабоÑилниÑа в Ðоглав

В навечерието на Първи март Народно читалище „Пробуда - 1926 г.“ - село Йоглав, организира „Мартенска работилница“, в която ролята на главния майстор беше изпълнена от самата Баба Марта - самодейката Митка Димова. Асистенти на добрата баба бяха секретарят на читалището Еленка Щерева и кметът на селото Анелия Ангелова в ролите на двете „кълбенца“ - бяло и червено. Те представиха стихотворна легенда за мартеничките, за Пижо и Пенда.

Заедно с баба Марта дойде и нейният по-малък брат Сечко, който разказа интересни предания за баба Марта и нейните двама братя - Голям и Малък Сечко, а после посвири на тамбура. По време на работата бабите споделиха спомени за първомартенския празник от своето детство.

На работната маса присъстваха  и традиционните пуканки, плодове и домашни сладки, а организаторите почерпиха с билков чай. Библиотеката, в която се проведе събитието, беше тематично украсена, а материалите подготвени от читалището.

Идеята на читалищното настоятелство е тази символична „работилница“ да бъде с благотворителна цел, като изработените мартеници бъдат подарени на жители на селото в неравностойно положение. Беше определена група, която на самия празник да посети домовете им и да зарадва хората.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч