Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с туристическия бранш на Ловеч

ÐиниÑÑÑÑÑÑ Ð½Ð° ÑÑÑизма Ðиколина Ðнгелкова Ñе ÑÑеÑна Ñ ÑÑÑиÑÑиÑеÑÐºÐ¸Ñ Ð±ÑÐ°Ð½Ñ Ð½Ð° ÐовеÑ

Министърът на туризма Николина Ангелкова направи работно посещение за среща с туристическия бранш на града и региона на 9 ноември, в Община Ловеч. Тя бе посрещната от кмета Корнелия Маринова. Пред препълнената зала Корнелия Маринова благодари на присъстващите за големия интерес към проблемите на бранша - един сектор, на който общината изключително разчита.

„Заради вашите усилия и настояване през годините днес имаме самостоятелно Министерство на туризма, то бе реализирано от нашето правителство, защото туристическият сектор е изключително важен стратегически център и национален приоритет. Правилността на решението се доказа от фактите и цифрите, които се получиха благодарение на нашата работа и усилия“.

Това изтъкна министър Николина Ангелкова в началото на разговора и уточни: „Имаме исторически ръст от 15 процента за първите девет месеца за страната, около 7 млн. чужди туристи. В българската икономика за първите осем месеца са влезли над 4,7 млрд. лева, като ръстът е 620 млн. лева. Област Ловеч не отстъпва от тази тенденция – тя е с ръст 8 % и е посетена от над 98 хил. туристи за първите осем месеца на годината.“

Туристите избират  дестинацията Ловеч основно за културно-исторически и познавателен туризъм, стана ясно от изложението. Министърът акцентира на знаковите обекти в региона, които вече са част и от онлайн регистъра на туристическите атракции на Министерството на туризма.

За първите шест месеца на годината обектите на Регионалния исторически музей са посетени от над 30 хил. души. Първенство държи Ловешката крепост с 11 651 души, следвана от Къкринското ханче (8734 човека) и музея "Васил Левски" (7474 човека).

Тази част на България реално може да се развие като туристическа дестинация за четири сезона, която привлича все повече туристи и инвеститори, допълни министърът на туризма. Положителен тласък дават и Крушунските водопади – голяма природна атракция, достъпът до която вече е възстановен и облагороден. В региона е и Деветашката пещера, която е една от най-големите в България.

„На стотиците и дори хиляди туристи през почивните дни сме длъжници - бизнесът, заедно с местната власт, трябва да им предложат повече услуги, за да ги задържат по-дълго в региона“, каза министър Ангелкова. Тя направи преглед  на приетите наредби и промени в закона за туризма, както и на свързаните с тях изисквания. Присъстващите  в залата изказаха интересни предложения и идеи, като създаване на нови туристически пътеки, спални за туристите и др.

На срещата присъстваха председателят на Общинския съвет Петър Цолов, областният управител Ирина Митева, заместник-кметът Венцислав Христов, кметове на населени места от региона и др. На тръгване министър Николина Ангелкова обеща скоро да се върне и в рамките на един ден да посети най-важните туристически обекти в общината.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч